Keresés
Close this search box.

Hormonális eltérés, mely nőket és férfiakat egyaránt érinthet

//

Az egyik legfontosabb hormonunk a prolaktin, mely alapesetben a terhesség támogatásáért és a tejelválasztásért felelős. Bár kis mennyiségben nők és férfiak esetében is termelődik, azonban túl magas szintje – amit sem várandósság, sem szoptatás nem indokol – többféle problémát jelezhet és komoly következményekkel járhat mindkét nem esetében. Ezért mindenképp indokolt a kivizsgálás és a kezelés.

Prolaktin szerepe, emelkedett értéke

Az agyalapi mirigy (hipofízis) által termelt prolaktin hormonnak az emberekben még nem teljesen tisztázott a szerepe, de biztosan szükséges a tejelválasztás beindulásához, illetve a teherbe esés kapcsán is fontos funkciót tölt be. Ezen állapotok során szintje jelentősen megemelkedik, ám egyéb esetekben csak minimális mennyiségben van jelen mind a nők, mind a férfiak szervezetében.

Terhesség és szoptatás nélkül az emelkedett érték gyakran kóros állapotra utal, melyért általában a túlzott stressz tehető felelőssé, ám olyan betegségek jelenléte is okozhatja, mint a hipofízis daganata (prolaktinoma), pajzsmirigyzavar, PCOS vagy a Cushing-kór. Ezen kívül számos gyógyszer szedése is emelheti a hormon szintjét, így fontos tisztázni, hogy milyen gyógyszereket szed a páciens.

A prolaktin szintjét egyszerű vérvétel útján lehet ellenőrizni, ám azt fontos tudni, hogy mennyisége napszaki ingadozást mutat, így a vérvizsgálat alkalmával ezt érdemes szem előtt tartani. Ráadásul olykor előfordulhat, hogy a probléma egy idő után magától rendeződik. Éppen ezért érdemes a vizsgálatot egy idő után megismételni.

A magas prolaktinszint tünetei:

  • tejcsorgás szoptatás vagy várandósság nélkül,
  • férfiaknál tejcsorgás, megnagyobbodott mellek,
  • menstruációs zavarok,
  • indokolatlan fáradékonyság.

BPA és a prolaktin

Kutatások szerint a műanyaggyártásban használt BPA szintén hatással van a prolaktin szintjére. Kharrazian tanulmányából kiderült, hogy a BPA kioldódva bizonyos szerveinkben felhalmozódhat, és ott vagy téves immunválaszt vált ki, vagy pedig befolyásolja a hormonrendszer működését – többek között nagyobb mennyiségű prolaktint szabadíthat fel.

Teherbeesési nehézséget is okozhat

Amennyiben valaki sikertelenül próbálkozik a teherbe eséssel, érdemes ellenőriztetnie a prolaktin szintjét, mert az emelkedett érték nagyban rontja az esélyeket.

A hormon egyik fontos feladata ugyanis, hogy várandósság vagy szoptatás idején megakadályozza a tüszőrepedést és a beágyazódást. Ez az oka annak, hogy szoptatás során minimális az esélye a teherbe esésnek.

Amennyiben bebizonyosodik a magas prolaktinszint, úgy első körben érdemes utánajárni az esetleges mögöttes betegségek jelenlétének, ugyanis ekkor az alapprobléma kezelése is szükséges az érték normalizálásához.

Emellett fontos a stressz csökkentése, valamint a szakorvos gyógyszeres kezelést is javasolhat.

Ha a prolaktin-túltermelést a hipofízis daganata okozza, úgy műtéti beavatkozás is indokolt lehet.

Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!