A hólyagok megjelenését általában megelőzi az immunrendszer átmeneti gyengülése. Nyáron a napozás, a leégés, önmagában az erős napfény is a vírus aktivizálódását idézheti elő, főleg ha kimerülten vagy stresszes állapotban feküdtünk ki a napra. Emellett kiváltó ok lehet például egy fertőzés, gyomorrontás, trauma, túlfeszített munka vagy megerőltető sportteljesítmény is. Ilyenkor a herpesz elleni vírusölő készítmények mellett, gyorssegélyként jegeléssel is próbálkozhatunk.
A megelőzés és kezelés legfontosabb láncszemei: a stresszhelyzetek kerülése és az immunvédekezés mielőbbi helyreállítása. Napi 2000 mg C-vitamin megelőzésként vagy a gyógyulás gyorsítására is eredményes lehet, de a cink is jótékony hatású.
A vírus szaporodásának gátlására, a tünetek mérséklésére sikeresnek bizonyul az argininban gazdag ételek (csokoládé, mogyoró, mandula, diófélék) kerülése, illetve a lizin aminosav-tartalmú élelmiszerek (zöldségek, hüvelyesek, halak, baromfi) bőséges fogyasztása.
Klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a vérben a lizin magas és az arginin alacsony szintje akadályozza a vírusok szaporodását.
Ne feledjük: a herpesz egészen a gyógyulás végéig fertőz, kerüljük tehát a bőrérintkezést és a közös pohár használatát!
Forrás: ParaMedica EgészségMagazin