Keresés
Close this search box.

Csak úgy ragyogsz!

//

Ezt a dicséretet minden nő szereti hallani egész éven át, de főként tavasszal, amikor még magunkon viseljük a hosszú tél nyomait és nem érezzük „elég” szépnek magunkat. Ilyenkor a többség érzi, milyen nagy szüksége van a „tavaszi újjászületés” jegyében haja, bőre, egész teste regenerálására. Így vannak ezzel azok is, akik épp az „új életet” hozzák ide, a Földre.

Igen, a várandós kismamák is nagyon szeretnének minél gyakrabban ilyen jellegű dicséretet, bátorítást kapni még akkor is, amikor a hónapok előrehaladtával nemcsak a pocak mérete nő, hanem egyre több gondot okoznak a különféle bőr- és egyéb problémák.

Valakinek az életét gyulladt pattanások vagy terhességi csíkok keserítik, más a szokatlan helyeken megjelenő szőrszálaktól, az állandó bőrviszketéstől, esetleg haj- és fejbőrproblémáktól szabadulna.

Javul vagy romlik a bőr állapota?

Kutatások szerint a várandósság időszakában a bőrproblémák közül a pikkelysömör tünetei sokat javulnak, azonban az atópiás dermatitisz épp ellenkezőleg, fokozódó bőrszárazságot okoz.

Teljesen egyéni azonban, hogy kinél hogyan változik a bőr a terhesség alatt. Van, aki valóban ragyog, még a korábbi bőrhibái is letisztulnak, de sok olyan esettel is találkozom, ahol a korábban problémamentes bőr most jelentős gondokat okoz a kismamának. Nem tudunk tehát igazán felkészülni az egyéni adottságok és a hormonális változások előre nem látható következményeire.

Pattanásos bőr

A pattanásos bőrre belsőleg szedett készítményeket már a tervezett teherbeesés időpontja előtt el kell hagyni, mert súlyos fejlődési rendellenességeket okozhatnak a magzatnál.

A babaprojektre készülve a hölgyek nem szedik tovább a fogamzásgátlókat sem, sokaknál már ez is drasztikus változást idéz elő a bőr állapotában.

Javasolt ilyenkor valamilyen természetes alternatívát, például kénes, teafaolajos vagy tejsavtartalmú készítményt használni.

Terhességi csíkok

A várandósság során sokan küzdenek erősödő bőrszárazsággal. A has területén megnyúló bőr fokozottan viszket, ami gyakori hidratálással vagy terhességi csíkok elleni krémekkel enyhíthető. A striák, azaz terhességi csíkok kialakulása nagyban függ a génektől: ha az édesanyánknál, nagymamánknál is megjelentek, akkor mi is számíthatunk rá. Ilyen esetben a terhesség alatt erős melltartó és zsírosabb testápoló rendszeres használata javasolt. Részesítsük előnyben az alga, kakaóvaj, kollagén és barackmagolaj-tartalmú készítményeket!

Szőrszálak mindenhol?

A terhesség alatti hormonális változások miatt a szőrszálak növekedése szokatlan helyeken – hastájékon, melleken és a karon is – felerősödhet, de a szülés után rendszerint helyreáll az eredeti állapot. A terhesség alatt sokaknál jelentkeznek visszerek, és az érintettek aggódnak a szőrtelenítéshez használt meleg gyanta okozta hőhatás miatt. Ez a gyanta viszont pár másodpercen belül kihűl, majd eltávolításra kerül, így nem okoz károsodást.

Hajproblémák

Tavasszal, amikor mindenki a legjobb formáját szeretné mutatni, nagyon kellemetlen a korpás haj miatti vakarózás. A korpa megjelenésének okai között szerepel például a gombásodás, a stressz, a legyengült immunrendszer, a fejbőr pH-értékének megváltozása, esetleg a nem megfelelő hajápoló készítmények használata. Ez utóbbiak allergizálhatnak is. Igyekezzünk úgy enyhíteni a tüneteket, hogy közben ne zsírosítsuk túlzottan a fejbőrt. A bőr hidratálására és a gyulladás csökkentésére ezért könnyebb formulákat: gél, hab, oldat vagy sampon állagú készítményeket használjunk.

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus mester
Dermatica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!