Keresés
Close this search box.

Intim témák nőkről, nőknek

//

A női szervezetben fontos és automatikus önvédelmi rendszert képez az öntisztulás és a fertőzések elleni védelem érdekében a hüvelyi folyás. Ez egy természetes, sőt szükséges jelenség, ám sokan a nem megfelelő tisztálkodással, az intim higiénia hiányával magyarázzák, ha kellemetlen szagokat tapasztalnak.

A hüvely és a méhnyak mirigyei által termelt hüvelyváladékban található tejsavbaktériumok (lactobacillus) savas közeget biztosítanak, egyben védenek a káros mikroorganizmusok ellen. Az egészséges váladék ennek megfelelően szagtalan vagy enyhén savanykás illatú, színe átlátszó, esetleg fehér, nem darabos.

Gyakran előfordul, hogy épp a megváltozott, kellemetlen szagok hívják fel a figyelmet a problémára, mely általában valamilyen fertőzés, de akár daganat jelenlétére is utalhat.

A bakteriális fertőzések közül kellemetlen szagot leginkább a trichonomas okoz, mely egy igen gyakori, szexuális úton terjedő fertőzés (bár közös törölközővel is átvihető). Férfiaknál legtöbbször tünetmentes, nőknél a bő, habos, zöldes folyás és a rossz szagok hívják fel rá a figyelmet. Ezen kívül a panaszok hátterében fehér folyással járó bakteriális gyulladás, esetleg chla-myia, gonorrhea vagy e-coli fertőzés is meghúzódhat.

Gombás fertőzés esetén jellemzően sárgás, kevésbé kellemetlen szagú a folyás, ám gyakran viszketés is társul hozzá.

A fertőzés rizikóját növeli a nem megfelelő intim higiénia – a túlzott higiéniát, például a hüvely gyakori irrigálását is beleértve –, illetve a hormonzavar, a méhszájgyulladás, a méhnyakrák, a cukorbetegség, illetve a hüvelyflórát károsító antibiotikum kúrák.

A panaszok megszüntetése feltétlenül szakorvosi vizsgálatot, annak alapján pedig célzott kezelést tesz szükségessé. Ezt minden esetben kiegészíti a hüvelyflóra helyreállítását célzó lactobacilluskúra, melyhez ma már többféle, vény nélküli készítmény áll a nők rendelkezésére.

Dr. Hetényi Gábor
nőgyógyász szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!