Keresés
Close this search box.

Miért viszketek?

//

A nyári időszakban a napozás, strandolás hatására igen sokan panaszkodnak a bőr kiszáradására, viszketésére, ám előfordul, hogy a visszatérő, kellemetlen vagy épp erősödő viszketési inger hátterében egészen más okok vannak.

Való igaz, hogy a bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, s bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami még hamarabb vezet kiszáradáshoz, fokozott viszketéshez.

Borotválás – A nyári időszakban, a strandszezonban gyakoribb, hogy a nők is borotvát ragadnak, s így szabadulnak meg a felesleges szőrszálaktól. A borotva okozta kisebb sérülések, a borotválkozáshoz esetleg használt habok, krémek, sőt a bőr alatt maradó, ki nem nőtt szőrszálak is irritálhatják a bőrt.

Bőrallergia, irritáció – A háztartásban, például a mosáshoz vagy a takarításhoz használt mosó- és tisztítószerek bőrizgató hatásúak lehetnek.

A vegyi anyagok, bizonyos szintetikus kemikáliák allergiás reakciókat válthatnak ki, melyek a viszketésen kívül kipirosodással, duzzanattal is járhatnak.

Javasolt ezért az arra érzékenyeknek e téren is a MENTES, azaz vegyszereket nem tartalmazó, természetes készítményeket használniuk.

Ekcéma, atópiás dermatitisz – A bőr gyulladásával járó betegség, mely bármely testrészen előfordulhat. Fontos, hogy bőrgyógyász lássa a száraz, piros, irritált, viszkető területet, hogy pontosan elkülöníthető legyen az ekcéma az egyszerű bőrszárazságtól, és így megfelelő, hatékony kezelést kaphasson.

Pikkelysömör – Ez a krónikus, örökölhető bőrbetegség leggyakrabban vörös, hámló foltok formájában jelentkezik, és csak súlyosabb esetben viszket.

A bőr viszketésének fentieken kívül még többféle, akár súlyosabb oka is lehet (pl. cukorbetegség), így ha a kiváltó ok nem egészen nyilvánvaló számunkra, vagy nem múlik el véglegesen néhány nap alatt, forduljunk mindenképp szakorvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében!

Dr. Pánczél Gitta
bőrgyógyász szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!