Keresés
Close this search box.

Hidd el: egészséges lábbal messzebbre jutsz!

//

Egy emberöltő alatt átlagosan több mint tízmillió lépést teszünk meg. Nagyrészt rajtunk múlik, hogy lábunk hogyan teljesít az élethosszig tartó „szolgálat” alatt. Mindezt alapvetően meghatározza, hogy hogyan bánunk vele: rendszeresen ápoljuk, kényeztetjük, az esetleges problémákat kezeljük, avagy elhanyagoljuk, és nem törődünk a bőrkeményedéssel, tyúkszemmel, szárazságtól berepedt sarokkal.

Itt a nyár! Végre papucsot, szandált vehetnénk, ha nem kellene lábunkat elrejteni a pikkelyesen száraz bőr, a vastag bőrkeményedések miatt, vagy mert talpunk, lábfejünk olyan, mint a dörzspapír.

Járj mezítláb!

Mit szólnánk a mezítláb járáshoz? Ezzel lábunkat nemcsak összekoszoljuk, de lehetőséget is adunk számára a regenerálódásra. Talpunk a földre támaszkodik, lábujjaink mozognak, kapaszkodnak, egyensúlyoznak (mint régen), illetve szétterülnek úgy, ahogy cipőbe szorítva sosem tehetnék. Talpunk alatt fű, meleg kő, homok, apró kavicsok – megannyi impulzus érzékeinknek, üzenet immunrendszerünknek.

Néhány hét mezítláb járás a szabadban csodákat művelhet velünk, lábunkkal, kedélyünkkel és egészségünkkel. Mezítláb járva előtűnnek lábunk szépséghibái, de ha türelmesek vagyunk, még a lábfej kisebb deformitásai is fokozatosan javulhatnak. Ezek után jobban meggondolnánk, milyen lábbelibe szorítjuk be újra a lábunkat, amely érzékenyebbé, kényelmesebbé, igényesebbé válik – nem a divatra, hanem a kényelmes, anatómiai cipőre.

Hogyan ápold a lábad?

A lábápolást kezdjük mindig bőrpuhítással, mert a túl kemény bőr könnyen berepedhet. 30-35 °C-os, közel testhőmérsékletű vízben 10-30 percig áztassunk lábat! A fürdővízbe cseppentsünk kevés mandulaolajat vagy olívaolajat és adjunk frissítő tengeri sót, mely az izzadásnak és a kellemetlen lábszagnak is kiváló ellenszere.

Áztatás közben pihentessük, masszírozzuk a lábfejet, a talpat. Intenzívebbé tehetjük a lábfürdőzést, ha néhány apró követ teszünk a fürdővízbe, és ezeket görgetjük a talpunkkal, így átmasszírozva a talp reflexzónáit. Ezután jöhet a talpradírozás!

Bőrradírral, habkővel dörzsöljük le, vagy más módszerrel távolítsuk el a bőrkeményedéseket, de csak egy részét! A talpon ugyanis, ahol a bőr nagyobb igénybevételnek van kitéve, a lábfejet ért rendszeres nyomás miatti védekezésként gyakran alakulnak ki bőrkeményedések. Ezek egészségügyi szempontból fontosak, teljes eltávolítás esetén ismét visszanőhetnek. A túl vastag bőrkeményedést azonban javasolt eltávolítani, mert idővel még fájdalmat is okozhat.

A tyúkszem is leginkább a rendellenes nyomásnak kitett bőrfelületeken alakul ki szoros cipő vagy a láb boltozatainak süllyedése, esetleg helytelen járás vagy akár túlsúly miatt. Ez a kúp alakú bőrtüske méretéhez képest aránytalanul nagy fájdalmat képes okozni a csonthártya vagy érzékeny idegek nyomásával. Kezelésében segíthet a tyúkszemtapasz vagy ecsetelő, de eltávolítását bízzuk inkább gyógypedikűrösre!

Említést kell tennünk itt a vízhólyagról is, ami szintén a dörzsölő, súroló hatások elleni védelmi reakció a mélyebben fekvő szövetek védelmére.

Amikor lábfürdőt veszünk, azzal nemcsak a talpat, hanem a körmöket is megpuhítjuk, célszerű tehát ilyenkor pedikűrözni. A lábujjak körmei lassabban nőnek, ezért csak 3-4 hetente szükséges rövidíteni őket. A benövések és a gyulladások elkerülése érdekében a lábkörmöket nem ívesen, hanem egyenesre vágjuk, az éles végeket pedig lereszeljük.

A lábápolást mindig krémezéssel fejezzük be. A legjobb a mentolt is tartalmazó hidratáló krém, mert ez serkenti a vérkeringést, felfrissíti a lábakat.

Ne feledjük, sok fájdalmas elváltozást – például tyúkszem, bütyök, kalapácsujj, lúdtalp – előzhetnénk meg, ha lábunk anatómiai igényei szerint választanánk cipőt, és nem fordítva – a divatcipőhöz kényszerüljön alkalmazkodni lábunk –, hiszen még sokáig szükségünk lehet rá!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!