Keresés
Close this search box.

A kozmetikus 5 legjobb nyári tippje

//

Nyáron is sokat tehetünk bőrünk szépségéért, frissességéért. A következő néhány egyszerű tipp segítségével a meleg hónapokban is a „legjobb bőrben” lehetünk.

1. Hidratálj!

A nyári meleg, esetleg az extrém hőség kiszárítja a bőrt, a hidratálás viszont szinte védővonalat húz a baktériumok, a napégés és a szennyeződések elé is. Ilyenkor inkább víz- vagy gélalapú termékeket használjunk, melyek E-vitaminban is gazdagok.

Ajánlatos a termékeken a non-comedogenic feliratot is keresni, ami azt jelenti, hogy nem mitesszerképző. Ezek a termékek nem tartalmaznak olyan összetevőt, ami eltömítené a pórusokat. Az izzadás és az eltömített pórusok ugyanis együttesen nagy rombolást vihetnek véghez a bőrben. Napfürdőzés után pedig az egész test szomjazik a hidratálás után, érdemes kipróbálni a kifejezetten napozás utánra ajánlott termékeket.

2. Radírozz!

A krémek és a kezelések tiszta bőrön könnyebben fejtik ki hatásukat, sőt még sminkelni is könnyebb a megtisztított bőrt. Érdemes ezért rendszeresen radírozni, hogy eltávolítsuk az elhalt bőrsejteket, amelyek eltömítik a pórusokat. A radírozást azonban nem szabad minden nap alkalmazni, mert a gyakori dörzsölés gyulladáshoz vezethet. Ugyancsak nem ajánlott napozás, úszás, pancsolás előtt radírozni, erre az este a legalkalmasabb időszak.

3. Figyelj a szőrtelenítésre!

Ne közvetlenül a strandolás vagy nyaralás előtt szőrtelenítsünk, egyrészt az esetleges pirosság, gyulladás miatt, másrészt mert az irritált bőrbe könnyebben bejutnak a kórokozók.

Hónaljban és az intim szőrzetnél a szőr növekedése nem olyan egyenletes, illetve a bőr érzékenyebb a fájdalomra, így ott a gyantázással való szőrtelenítés problémás lehet. Így akinek érzékenyebb a bőre, térdemes inkább szőrtelenítő krémet használni vagy kozmetikushoz menni a tartós szőrtelenítés végett.

4. Az ételeddel is tápláld a bőröd!

A kiegyensúlyozott táplálkozás a szép bőr egyik fontos alapfeltétele. Az egyébként is zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonafélékre, fehér húsokra, halakra és magvakra épített étrendbe nyáron érdemes a lehető legtöbb friss, szezonális, nyers zöldfélét, gyümölcsöt bevezetni. A bőrnek különösen fontos az A-, B-, C- és E-vitamin, valamint a kalciumbevitel. A bőr barnasága pedig tovább fenntartható a béta-karotin (az A-vitamin előanyaga) segítségével, amit táplálékkiegészítővel és például sárgarépával is bevihetünk.

5. Foglalkozz a pattanásos bőrrel!

Az enyhén gyulladt, pattanásos bőr állapota önmagában a napfénytől is javulni szokott, azonban komolyabb bőrpanaszok esetén ehhez a napfény már közel sem elegendő.

Nyár elején ez esetben is fontos a tisztítás, a mitesszerek eltávolítása, hiszen ez teszi lehetővé, hogy a felpuhított bőrön, a kitáguló pórusokon keresztül megtisztíthassuk a gyulladt, aknés területet. Ha ez megtörtént, választhatunk az egyes célzott kezelések közül.

Nagyon hatékony lehet az ózonkezelés, amely baktériumölő és mély fertőtlenítő hatása miatt kiválóan alkalmas a pattanásos, tág pórusú arcbőr, illetve a seborrhoeás bőr kezelésére.

Az aknelámpa külsejét tekintve leginkább arcszoláriumra emlékeztet, mely azonban teljesen más elven működik. Sugarai kék és piros színűek, mindkét fény hullámhossza az UV-fény tartományán kívül esik, a bőrkárosodás veszélye nélkül, biztonsággal alkalmazható.

Az aknelámpának több változata létezik, vizsgálatok alapján a legjobb hatás eléréséhez fontos, hogy a lámpa működése közben mindkét fénytípus érje az arcot, vagy a kezelni kívánt testrészt. A hatás csak így lehet teljes, a piros csökkenti a gyulladást és serkenti az új sejtek növekedését; a kék pedig a baktériumok elpusztításáért felel.

Kitágult pórusok, fokozott faggyútermelés, aknés hegek esetében a speciális kozmetikai kezelések hozhatnak eredményt, bár ilyen problémák esetén természetesen kúrában és nem egyetlen alkalomban érdemes gondolkozni.

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus mester
Dermatica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!