Keresés
Close this search box.

A szépség belülről fakad!

//

A nő vonzó külsejét főként egészsége alapozza meg – való igaz a mondás, hogy a „szépség belülről fakad”, ám az idő múlásával érdemes a ráncok kialakulását a bőr külső és belülről ható táplálásával is megelőzni, illetve mérsékelni.

Bőrszépítő vitaminok

A bőr szempontjából optimális összeállítás az A-, C- és E-vitaminokra épül.

Az A-vitamin stimulálja a bőrsejtek aktivitását, csökkenti a szárazságból eredő ráncokat és javít a bőr feszességén, ezért arcápoló készítményeket is dúsítanak vele. Viszonylag nehéz elegyíteni a különböző krémekben, mert nem viseli el az oxigénnel és a fénnyel való érintkezést.

Ezért a kutatók speciális cukormolekulákba „csomagolva” juttatják el a rendeltetési helyére.

Más cégek az A-vitamin egyik elővitaminját, a retinaldehidet használják a ráncok ellen, amely a bőrben alakul retin- vagy A-vitamin-savvá.

A C-vitamin természetes antioxidáns, amely az E-vitaminnal együtt megköti a szabad gyököket és javítja a bőr keringését. Ezek a vitaminok a kollagén képzésében is részt vesznek, így eredményezik a feszes bőrt.

Lássuk el szervezetünket vitaminokkal!

A-vitaminban, pontosabban annak előanyagában, a béta-karotinban gazdag táplálékok például a sárgarépa, a brokkoli, a zeller, az áfonya, a csipkebogyó, a joghurt, a petrezselyem, a máj.

C-vitamin bőségesen található a friss zöldségekben és gyümölcsökben.

E-vitaminhoz pedig a zöld növényekből, a hüvelyesekből és a teljes kiőrlésű gabonákból juthatunk.

Hidratálás belülről és kívülről

Bőrünk fiatalos kinézetét a rugalmas rostok és a kollagén biztosítják. A kor előrehaladtával a kollagéntermelés csökken, ami ráncok megjelenéséhez vezet. Nem mindegy azonban, hogy ez mennyi idő alatt, illetve milyen mértékben következik be. A bőrfiatalító krémek fontos tulajdonsága, hogy hidratálják a bőrt és serkentik a kollagéntermelést. Ahhoz, hogy a krémek hatékonyságukat maximálisan kifejthessék, elengedhetetlenül fontos, hogy az elvesztett nedvesség pótlásáról belsőleg is gondoskodjunk, igyunk tehát rendszeresen megfelelő mennyiségű folyadékot, tiszta vizet!

A dohányzás öregít!

Úgy tűnik, a dohányzó hölgyeknek nem számít, hogy a dohányzás csökkenti a bőr természetes rugalmasságát, illetve a kollagén termelődését.

Összehúzza a bőrben lévő kis ereket, így kevesebb oxigén és tápanyag jut el a sejtekhez, ami szintén felgyorsítja az öregedést.

Fényvédelem

Tartsuk szem előtt, hogy a bőr öregedésében döntő szerep jut a sok, erős, védekezés nélküli napozásnak is!

Dr. Pellion Szilvia
bőrgyógyász szakorvos
drpellionborgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!