Keresés
Close this search box.

Gondolatok és tények a napozásról

//

A napozás kapcsán gyakran egymásnak ellentmondó híreket, véleményeket, kutatási eredményeket hallunk, olvasunk. Íme néhány tény és adat, melyet gondolatébresztőként szeretnénk megosztani még idejében, a nyár kezdetén.

Korábban brit orvosok már bizonyították, hogy a napsugár jótékony hatása túltehet a bőrrák kialakulásának potenciális veszélyén. A napozás során keletkező D3-vitamin védelmet nyújthat bizonyos szívbetegségekkel szemben.

Ugyancsak kimutatták, hogy az UV-B sugarak csökkentik a magas vérnyomást. Napon az erek kitágulnak, fokozódik a bőr vérellátása, felgyorsul a salakanyagok eltávolítása, javul a sejtek tápanyagellátása. Beteg testrészeink gyorsabban gyógyulnak, javul a bőrlégzés és a szívműködés is.

A napozás hatással van a hormonrendszerre (pl. tavasszal erősebb szexuális inger), a belső elválasztású mirigyekre és a pajzsmirigy működésére is. Jótékony, gyógyító hatású számos bőrbetegség – például ekcéma és pikkelysömör – esetében is.

Az orvosok úgy vélik, hogy a szív-érrendszeri halálozás növekedése azzal is összefügghet, hogy manapság kevesebbet tartózkodunk a napon. Napozzunk tehát, de mértékkel! Mindenki saját bőrtípusának megfelelően válassza meg a napozás optimális időtartamát és a szükséges fényvédő krémet.

Dr. Kökény Zoltán
sebész adjunktus

Sokan nem tudják, hogy a bőr korai ráncosodása 80%-ban azon napsugarak következménye, melyeket még 18 éves korunk előtt gyűjtöttünk be. Az UV-sugarak roncsolják a bőr rugalmasságát biztosító elasztint, melynek termelődése az idő múlásával csökken. A túlzott napozás felgyorsítja ezt a folyamatot. Szintén a napozás következménye a hiperpigmentáció, az egyenetlen bőrszín, mely főként az arcon jelentkezik sötétebb és világosabb foltokkal.

A szeplők elsősorban napfény hatására jelennek meg, főként a világos bőrű, szőke vagy vörös hajú személyeken (akik a bőrrák szempontjából is a rizikócsoportba tartoznak). Az egészségre nem veszélyesek, de figyelmeztetnek a bőr állapotának rendszeres ellenőrzésére.

Májfoltok, öregségi foltok: várandósok esetében szülés után általában elmúlnak, időseknél pedig az arcon és kézfejen jelennek meg, főként a napfény hatására, és csak esztétikai problémát okoznak.

Ne feledjük, hogy az UV-hatások összeadódnak. Nem a napozással van probléma, hanem a leégéssel, annak ismétlődésével és mértékével.Kutatások szerint a szolárium használata is fokozhatja a kockázatot: 60%-kal nő a rosszindulatú melanoma esélye, ha a szolárium használat már 35 éves kor alatt elkezdődik. Tapasztalhatjuk egyébként, hogy napfény hatására az összes pigmentáció aktiválódik, a lebarnult bőrön az anyajegyek is sötétednek, számuk is növekedhet, különösen azoknál, akiknek egyébként is sok anyajegyük volt. Ősszel, amikor a barnaság lekopik, az anyajegyek – jó esetben – ismét kivilágosodnak.

A brit Cancer Research és a Leeds-i egyetem kutatói szerint a melanoma férfiak esetében gyakrabban jelentkezik súlyosabb formában A szakemberek ezt azzal is magyarázzák, hogy a férfiaknál jellemzően már előrehaladottabb fázisban diagnosztizálják a bőrdaganatot. Ennek nemcsak az alacsonyabb egészségtudatosság lehet az oka, hanem az is, hogy a daganat kevésbé látható helyen alakul ki.

Általában nem a napnak kitett testrészeken régóta változatlan formában meglévő anyajegyek jelentik a veszélyt. Melanoma sokkal inkább a ruhával fedett helyeken keletkezik, ahová kevés napfény jut: nőknél jellemzően inkább a lábon vagy a kar belső részén, férfiaknál a hát alsó részén vagy az oldalon.

Önvizsgálatnál figyeljünk meg tehát minden új, gyorsan növő elváltozást, s forduljunk szakorvoshoz, ha ilyet találunk!

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!