Keresés
Close this search box.

Évszakváltás – bőrregenerálás, szépítő kúra

//

A hosszú, hideg, téli időszak a legtöbb embernek megpróbáltatást jelent, melynek nyomai bőrünkön is meglátszanak. Mivel a tavasz közeledtével elbúcsúzunk a vastag pulcsiktól, garbóktól, egyre lengébb ruhákat hordunk, érdemes a teljes testre kiterjedő alapos tisztító, regeneráló kúrát végeznünk.

A tavaszi nagytakarítást ne lakásunkkal, hanem saját magunkkal kezdjük! Az ilyenkor szokásos méregtelenítő kúra mellett szánjunk időt bőrünk regenerálására is. Kezdjük ezt az elhalt hámréteget eltávolító bőrradírozással!

Ne feledjük: a szauna is szépít, sőt gyógyít. Valóságos csodát tesz a bőrrel: a felső hámréteg megduzzad, az elszarusodott bőrsejtek fellazulnak, így könnyen lemoshatóvá, ledörzsölhetővé válnak. Eltávolításukat megkönnyítheti a dörzs- vagy masszázsszivacs használata. Száraz, hámló bőrrel is érdemes szaunázni, mivel a hőhatás erősíti a verejtékmirigyeket, így a bőr lágyabbá válik.

Nem állíthatjuk, hogy egy adott kozmetikum, testápoló vagy krém mindenki számára megfelelő. Válasszunk olyan készítményeket, melyek természetes alapanyagból, alacsony illó- és illatanyag-tartalommal, konzerválószerek nélkül készülnek! Tartalmazzanak a bőr lipidrétegének pótlásához szükséges esszenciális zsírsavakat (pl. linolsav, ceramidok), értékes ásványi anyagokat, esetleg gyulladáscsökkentő vitaminokat (pl. E-vitamin).

Száraz bőr kezelésére a készen beszerezhető krémek és maszkok mellett eredményesek a „kreatív kozmetika” eszközei is. A tiszta növényi olajok kiváló antioxidánsok, flavonoidokban és vitaminokban gazdag készítmények. Típustól függően fertőtlenítő, tápláló, sejtvédő, restrukturáló és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Válasszunk mindig saját bőrtípusunknak megfelelően! Száraz bőrre ajánlott például a rózsa, geránium, levendula, kamilla vagy jázmin olaja. Mivel a hatóanyagokat igen magas koncentrációban tartalmazzák, hígítsuk őket: keverjük más olajokhoz, mézhez, tejhez, tejszínhez.

Otthon is elvégezhető, relaxáció gyanánt is hatásos program a kellemesen meleg, gyógynövényes fürdő például körömvirág-, szezám- vagy napraforgómag-olajjal. Nemcsak a bőrünknek jelent táplálást és felüdülést, de segítségével kellemesen átmelegedhetünk, ellazulhatunk, amire nagy szükségünk lehet a hétköznapi rohanásban. Így az esti fürdőt követő, elalvást, nyugalmat segítő készítményekkel végzett testápolás után kellemes, pihentető alvásra számíthatunk.

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus mester
dermatica.hu

Hogyan szívódnak fel bőrön keresztül a hatóanyagok?
A szájon át szedhető vitaminok, ásványi anyagok helyett sokan előnyben részesítik a bőrön keresztül felszívódó, rögtön a véráramba jutó hatóanyagokat. Ezzel praktikusan, egyszerre oldják meg a bőrápolást és az ásványi anyagok pótlását.
A bőrön keresztüli (transzdermális) felszívódás hatékonyságát vizsgáló kutatásban a résztvevők egyik csoportja magnéziummal dúsított krémet, a másik csoport placebo krémet használt 2 héten át, napi rendszerességgel.
A vizsgálat végén mindkét csoportnál megmérték a vérszérumszintet és rögzítették annak változását. A placebo csoportnál nem mértek jelentős változást, míg a magnéziumos csoportnál a vér magnéziumszintje átlagosan 22,7%-os növekedést mutatott.
Az ásványi elemek – így a magnézium is – létfontosságúak az emberi szervezet számára. Magnéziumhiány esetén alvászavarok, izomgörcsök, egyéb súlyos szövődmények léphetnek fel. Általánosságban, a magnézium-kiegészítők javítják a szív-érrendszer állapotát és a vérnyomást, illetve csökkentik a görcskészséget.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!