Keresés
Close this search box.

Átmeneti bőrpír vagy borvirágos orr?

//

Előfordul, hogy fűtött, meleg helyiségben, avagy napfényben, esetleg egy meleg fürdő alkalmával, vagy egy forró tea elfogyasztását követően, illetve egy izzasztó edzés folyamán rövidebb-hosszabb időre kipirosodik az arca? Mindez hamar elmúlik, esetleg hosszabban látható vagy talán állandósult és fokozódik a bőrpír, melyet égő érzés kísér? Amennyiben a panaszok ismétlődnek vagy huzamosan fennállnak, ideje megkezdeni azok kezelését a rosszabbodás megelőzése érdekében!

Nőknél gyakoribb

A rosacea néven ismert betegség megjelenéséért genetikai faktorok, belső tényezők – például hormonális változás, emésztési panaszok –, illetve külső tényezők – például meleg időjárás – egyaránt felelősek lehetnek.

Leggyakrabban a 40-50 év körüli, menopauza időszakát élő nőknél alakul ki. Az arcon megjelenő tünetek gyakran összefüggnek gyomor-bélrendszeri betegségekkel is, de a rosacea hátterében vérnyomásingadozás, értágulatot fokozó élelmiszerek gyakori fogyasztása, és esetenként az arcbőrön élősködő atkák is állhatnak.

A betegségnek 3 stádiuma van a kezdeti enyhe panaszoktól a „borvirágos” orrig.

  1. Kezdeti tünet az arcon jelentkező bőrpír, amely eleinte csupán rövid ideig tartó arcpirulás, melegségérzet.
  2. Később az értágulatok tartósan megmaradnak, a bőrpír állandósul.
  3. A következő fázisban a bőrpír, az értágulatok mellett az orcákon, orron, állon, homlokon (esetleg szemnél, nyakon) gyulladt, gennyes csomók jelennek meg. Ez az állapot néhány év vagy évtized alatt jön létre, végül a gyulladt csomók összefüggővé válhatnak. Főként férfiaknál, az arc egyes részein – jellemzően az orr vagy az áll területén – faggyúmirigy és kötőszöveti burjánzás jelentkezik, kialakul a karfiolszerűen megvastagodott bőr, amelyet sokan az alkoholfogyasztással kapcsolnak össze.

Mit tehet a beteg?

A rosacea lefolyása hullámzó, tünetes és tünetmentes periódusok váltakozhatnak hosszabb időn keresztül. Mindkét fázisban fontos, hogy erősítsük az erek falát, és ezzel párhuzamosan kerüljük a provokáló tényezőket.

A gyulladásos fázisban nyugtató, fertőtlenítő hatású készítményeket alkalmazunk helyileg és szükség szerint belső kezelésként is.

Fontos emellett a tüneteket kiváltó vagy súlyosbító betegség kezelése is.

A tünetek fellángolását megfelelő diétával, bizonyos életmódbeli tanácsok betartásával és a rosaceás bőr ápolására kifejlesztett kozmetikumok alkalmazásával is megelőzhetjük.

Javasolt:

  • A vérbőséget okozó élelmiszerek és italok kerülése (alkohol, forró, erős, fűszeres ételek).
  • Kerülendő a szaunázás is.
  • Mivel a napfénynek szintén provokáló hatása van, már tavasszal magas faktorszámú fényvédő krémmel kell óvni a bőrt.
  • Ne használjunk olajos és vazelin alapú kozmetikumokat, mert azok elzárják a faggyúmirigyek kivezető nyílását, így a gyulladás fokozódhat.
  • Ideálisak azok az illatanyag- és színezékmentes készítmények, melyek a hidratáló hatáson túl védik és erősítik a véredények falait, csökkentik a bőr kipirosodását, esetleg védelmet nyújtanak a napsugarak káros hatásaival szemben is.

Mit tehet az orvos?

Bár a rozácea egyelőre még nem teljesen gyógyítható bőrbetegség, ám odafigyeléssel és szakszerű kezeléssel a tünetek enyhíthetők – ezért is fontos a rendszeres orvosi kontroll. Felületi kezelésként gyakran ír a bőrgyógyász antibiotikum tartalmú krémet. Súlyos esetben szájon át szedhető készítmények is szóba jöhetnek. A már kialakult értágulatokat leginkább lézeres vagy rádiófrekvenciás kezeléssel lehet eltüntetni, amivel nem érdemes megvárni az előrehaladott állapotokat.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!