Keresés
Close this search box.

Vigyázat, a strandon is „támadnak” a gombák!

//

Mi mindenre kell vigyáznunk a nyári pancsolás közepette! Nem elég óvakodnunk a leégéstől, napszúrástól, a felfázástól, a vírusoktól és baktériumoktól, egy óvatlan mozdulattól akár gombás fertőzést is vihetünk haza a nap végén, mely utána feltétlenül kezelést igényel!

Egy kisebb sérülés is elegendő – például véletlenül belerúgunk valamibe a strandon –, ettől megnyílik a lábujjon a körömlánc, ami aztán a strand zuhanyzójában vagy az öltözőben utat nyit a különféle gombák behatolásának. Igaz ugyan, hogy nők esetében gyakran annyi is elég a körömgomba kialakulásához, hogy a divatos, szűk cipő rendszeresen nyomja a körmöt.

A szoros lábbeli ugyancsak hozzájárul a lábujjak közé befészkelődő gombák terjedéséhez, amit a szorítás miatti rosszabb keringés mellett a nyári melegben a lábizzadás is elősegít. Köztudott ugyanis, hogy a gombák kedvelik a meleg, zárt, nedves felületeket, jól érzik magukat az összefekvő bőrterületeken bőrredőkben, például a lábujjak között. Megtelepedésüket követően gyorsan szaporodnak, terjednek, és nemcsak fertőződünk, de ezek után mi is fertőzhetünk másokat!

A körömgomba világszerte elterjedt probléma, gyakorisága az éghajlattól, az élet- és munkakörülményektől, egyes gyógyszerek szedésétől, illetve az életkortól is függ – idősen sokkal gyakoribb. Egyes kórképek, például diabétesz, ér-, anyagcsere-, vérképzőszervi- és immunbetegségek esetén gyakorisága a 20-30%-ot is elérheti. Mintegy 40%-os gyakorisággal a láb és a lábkörmök fertőzöttsége együttesen fordul elő.

A kezelésben döntő a fokozott lábhigiéné, a saját törölköző használata, a papucs, zokni, cipő és a manikűrkészlet rendszeres tisztítása, fertőtlenítése. Célszerű a gombás körmökhöz eldobható körömreszelőt használni.

A hintőpor használata megakadályozza a láb izzadását. A körmöt enyhébb esetben külsőleg alkalmazható ecsetelővel, lakkal, stifttel kezelhetjük hatékonyan. Súlyosabb esetben gyógyszer is rendelkezésre áll, amely belülről kifelé hat.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!