Keresés
Close this search box.

Miért ilyen száraz a bőröm?

//

A hosszú téli időszak alatt még az egyébként normál ápolást igénylő bőr is érzékenyebb, szárazabb lehet. Ráadásul sokan még fokozottabb bőrszárazságot tapasztalnak a kor előrehaladtával, 35-40 éves kor után. Mit tehetünk a megelőzés és a megfelelő kezelés érdekében? Mi okozza a bőr kiszáradását?

A téli, kora tavaszi időszakban nemcsak a hideg levegő, de a fűtési szezonban alacsonyabb páratartalmú, száraz szobalevegő is fokozhatja a bőr szárazságát. Emellett egyéni sajátosságok is szerepet játszanak a száraz, érzékeny bőr kialakulásában, mely nagyobb odafigyelést igényel.

A bőr szerkezete egyébként az életkorral együtt változik. A serdülőkori hormonális változások hatására zsírosabbá váló bőr állapota idővel normalizálódik, majd az életkor előrehaladtával egyre inkább a bőr szárazsága okoz problémát.

A kellemetlen bőrszárazság első tünetei már 35-40 éves kor körül jelentkezhetnek, de 60 éves kor felett válnak igazán gyakorivá.

A panaszokat hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig a száraz bőr, s főként a vele járó esetleges viszketés (pruritus) az életminőséget is jelentősen befolyásolja. Ne feledjük, a bőrviszketés komoly betegségek tünete is lehet!

Az életkor előrehaladtával ráadásul a bőr elvékonyodik, ráncolható, a kollagén és a rugalmas rostok, valamint lipidek mennyisége csökken, a faggyúmirigyek, verejtékmirigyek fokozatosan elpusztulnak. Ez a folyamat összességében a bőr kiszáradásához és viszkető érzéshez vezet.

Az idősebb emberek több mint felénél jellemző az úgynevezett xerosis, azaz a fokozott bőrszárazság kialakulása. Kezdetben főleg a lábszárakon, illetve a háton jelentkezik, később testszerte jelentkezhet, mely az egész test rendszeres bőrápolását teszi szükségessé.

Ami ronthat az állapoton

  • hosszan tartó, melegvizes fürdő, forró szauna, hideg, száraz levegő, szél;
  • túlfűtött lakás, száraz szobalevegő;
  • szárító hatású tusfürdők, habfürdők használata;
  • a testápolókban, kozmetikumokban lévő illatanyagok, kémiai tartósítószerek;
  • szintetikus anyagból készült ruhaneműk viselése (hordjunk helyette pamut öltözetet).

Kutatási eredmények szerint a dohányzás, az alvászavarok, a kimerültség, a pszichés stressz is hozzájárulhat a bőrszárazság és bőrviszketés fokozódásához.

Fontos tudnunk, hogy a bőr kiszáradása mellett bizonyos betegségek – például cukorbetegség, pajzsmirigy, máj vagy vesebetegség – is okozhatnak testszerte jelentkező viszketést, ezért ezek kivizsgálása és kezelése is szükséges.

Segít a hidratálás!

  • Hosszas fürdőzés helyett zuhanyozzunk rövidebben, meleg, de nem túl forró vízben, így óvhatjuk a bőr lipidrétegét.
  • Folyamatosan pótoljuk a bőr elvesztett nedvességét: használjunk rendszeresen testápolót, kézkrémet, ajakápolót! Válasszunk olyan készítményeket, melyek természetes alapanyagból, alacsony illó- és illatanyag-tartalommal, konzerválószerek nélkül készülnek! Tartalmazzanak a bőr lipidrétegének pótlásához szükséges esszenciális zsírsavakat, gyulladáscsökkentő vitaminokat (pl. E-vitamint).
  • A lakás levegőjének ideális páratartalma 40-60% között van. Párásító készülékkel enyhíthetjük a beltéri száraz levegő bőrszárító hatását.

Ha a házi praktikák nem segítenek

Száraz bőr, viszketés esetén fentiekből tehát a legfontosabb a bőr napi rendszerességű ápolása, hidratálása, a zsiradék pótlása. Ha ez nem bizonyul elegendőnek, és a tünetek fokozódnak, esetleg szokatlan bőrtünetek jelentkeznek, azaz a bőrszárazság az egész testre kiterjed vagy foltokban jelentkezik, esetleg rendszeres viszketéssel is párosul, feltétlenül forduljunk szakemberhez, mert az ilyen összetett problémák megoldása, kezelése már komplex orvosi feladat.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász, kozmetológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!