Keresés
Close this search box.

Immunerősítő, mely szépít is!

//

A szelén nem csak az immunrendszerünk vagy a pajzsmirigyünk megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, hiszen már enyhe hiányának is „látványos” tünetei lehetnek: többek között hajhullást, bőrproblémákat és a köröm gyengülését is okozhatja.

A szelén olyan nyomelem, mely – bár igen kis mennyiségben szükséges szervezetünk számára – rendkívül fontos ahhoz, hogy szervezetünk megfelelően működjön, de emellett véd a káros szabad gyökök ellen is, és biztosítja, hogy a termelődő spermiumok, illetve a petesejtek egészségesek és épek legyenek.

Arról azonban gyakran elfeledkezhetünk, hogy a szelén a körmök, a haj és a bőr szépségéhez, egészségéhez is nélkülözhetetlen. Mivel a haj vagy a köröm nem annyira fontosak az életben maradáshoz, mint a belső szerveink, ezért szervezetünk az utóbbiakat előnyben részesítheti, amikor a tápanyagok „elosztásáról” van szó.

Vagyis ha a táplálkozásunk (kisebb vagy nagyobb mértékben) szelénhiányos, azt először a hajunk, körmünk vagy a bőrünk romló állapotán vehetjük észre. Ráadásul épp ezek a leglátványosabb, legjobban észrevehető tünetek.

Ha nem jut elegendő ebből a mikrotápanyagból a hajhagymákhoz, akkor a növekvő hajszál vékony és gyenge lesz.

A normálisnak tekinthető napi körülbelül 100 hajszál kihullásánál jelentősebb hajvesztés indulhat el.

Emellett a szelén az immunrendszer és a pajzsmirigy működéséhez is nélkülözhetetlen, ezen funkciók gyengülése, sérülése is okozhat közvetetten hajhullást.

A szelén lassítja az öregedést

A szelén legfontosabb, bőrre gyakorolt hatása, hogy megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól, ezzel pedig lassítja az öregedési folyamatokat, például a ráncosodást. Emellett a bőr gyulladását és hiperpigmentációját is enyhíti, ami nyáron napégés után jellegzetes probléma lehet.

Több kutatás is foglalkozott már azzal, hogyan hat a szelén a problémás, pattanásos bőrre, és egyöntetűen úgy találták, hogy a megfelelő szelénszint elérésével, fenntartásával jelentős mértékben csökkenthető mind a pattanások száma, mind pedig a gyulladás mértéke. Ez a korábban már említett antioxidáns hatásának köszönhető. A környezetünkben lévő, illetve a szervezetünkben is keletkező szabad gyökök reakcióba lépnek a bőrünk által termelt faggyú egyik összetevőjével, annak oxidációját okozzák, az „új” anyag pedig nemcsak a pórusok eltömődéséért lehet felelős, de elősegítheti a súlyos pattanásosságért felelős baktériumok elszaporodását is.

Szelén, cink, vitaminok: együtt hatnak igazán!

A szelén mellett más mikrotápanyagok is támogathatják a haj, a köröm és a bőr egészségét, például az E- és a C-vitamin, illetve a cink. Kutatások szerint ezek javítják egymás hatását, felszívódási képességét, ezért érdemes e tápanyagokat egyszerre, megfelelő mennyiségben bevinni a szervezetbe.

Nem szabad azonban arról a fontos dologról sem elfeledkeznünk, hogy a szelénhiánynak és a szelén-túladagolásnak nagyon hasonlóak a tünetei – hajhullás, bőrproblémák, töredező köröm –, ezért az ajánlott, napi beviteli adagot ne lépjük túl!

egeszsegkalauz.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!