Keresés
Close this search box.

A bőrgyógyász tanácsai problémás bőrre

//

A téli hónapok során a hideg, a szél, illetve a fűtött lakások szárazabb levegője és a kinti-benti hőmérséklet közti jelentős különbség minden életkorban megviseli a bőrt. Íme pár tanács a bőr védelmében, hogy tavaszra ismét jobb állapotba kerülhessen.

Általános jelenség, hogy a hideg időszakban a bőr nedvességtartalma csökken, legfelső rétege kiszárad, esetleg kipirosodik, berepedezik, ellenálló képessége csökken, sőt az ekcémás, rozáceás panaszok is fokozódhatnak. Mit tehetünk annak érdekében, hogy a tavaszi szezonra újra selymessé, hidratálttá váljon?

1. Mindennap hidratáljunk! Hideg időben részesítsük előnyben a zsírosabb, sűrűbb állagú krémeket, testápolókat! Érzékeny bőrűek kerüljék az illatosított, lanolint tartalmazó készítményeket! A testápolót közvetlenül fürdés után kell felvinni az enyhén nedves bőrre, hogy még a felületi nedvességet is magába zárja.

2. Bánjunk csínján a forró vízzel és a szappannal, ugyanis mindkettő szárítja a bőrt! Különösen a „téli viszketéssel” küzdőknek ajánlott a langyos víz használata gyors fürdéshez, zuhanyozáshoz, szappan helyett kevésbé irritáló tusfürdővel, majd ezt követi a testápoló használata.

3. Nincs szükség reggeli-esti fürdésre, zuhanyozásra! Napi egyszeri teljes tisztálkodás tökéletesen elég. Ne sikáljuk szappannal a karokat, lábszárat és a törzset, az öblítés is megteszi, hogy ne „radírozzuk le” a bőr természetes védelmét.

4. Párásítsunk! Amíg tart a fűtési idény, a száraz szobalevegő nedvességet von el a bőrtől, ezért jó szolgálatot tehet egy szobai párásító.

5. Szabadtéri sport, esetleg síelés alkalmával gondoskodjunk az arc és az ajkak fényvédelméről a bőr korai öregedésének megelőzésére, melyet később nehezebb korrigálni, elfedni. Ugyanez érvényes a szoláriumozásra is, az önbarnítókról pedig érdemes tudni, hogy szárítják a bőrt.

6. Pótoljuk a D-vitamint és a bőr állapotát javító egyéb vitaminokat, ásványi anyagokat, ne feledkezzünk el a kollagénbevitelről sem, mely számos kozmetikum alkotórészét is képezi!

Dr. Torma Katalin
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
springdaymedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!