Keresés
Close this search box.

Fékezzük a bőr öregedését!

//

Bőrünk rugalmasságának csökkenése már igen korán, a harmincas éveinkben elkezdődik. Egyre kevesebb kollagén és elasztin termelődik és romlik a bőr vízmegkötő képessége is. Rossz hír, hogy a bőr megereszkedése elkerülhetetlen, jó hír viszont, hogy jelentősen lassíthatjuk azt.

30–40 éves kor között már csökken a kollagénszintézis, a bőr egyre rugalmatlanabbá válik. Kialakulnak a mimikai ráncok, melyeket kezdetben krémekkel, maszkokkal kezelhetünk. Szintén fiatalítja a bőrt a hámlasztás, melyet otthon is elvégezhetünk egyszerű bőrradírozással.

40–50 éves kor között már szükség lehet az ún. Triniti arcfiatalító kezelésre, mely fokozza a kollagénszintézist, megemeli a megereszkedett bőrt, halványítja a pigmentfoltokat és eltünteti a kitágult ereket.

50 éves kor felett a száj melletti redőket remekül korrigálhatja a hiarulonsavas kezelés, mely az év bármely szakában elvégezhető. Egyéb bőrfiatalító kezelésekre a késő ősztől tavaszig terjedő időszak az ideális.

Miért ereszkedik meg a bőr?

Ennek hátterében egyrészt az öröklött hajlam, másrészt az életmód, az esetleges káros szokások (dohányzás, kevés alvás, elégtelen folyadékfogyasztás), illetve a napon töltött idő, a túlzott napozás állhat.

Fontos tényező a menopauza is, ugyanis a hormonális változások jelentős nyomot hagynak a bőrön: fokozódik a szárazsága, csökken a rugalmassága, növekszik a ráncok száma és mélysége. A bőr vastagsága évről évre csökken, míg a kollagéntartalom kb. 25-30%-a elvész a menopauzát követ követő 5 évben.

Az ösztrogén hormon fokozza a kollagén, elasztin és hyaluronsav termelődését, növeli a bőr hidratáltságát, hiánya ráncosodáshoz vezet. Az ösztrogén szintjét szabályozó progeszteron mellett említést kell tennünk a DHEA hormonról, mely lassítja a finom ráncok kialakulását, stimulálja a bőr regenerálódását, elősegíti a kollagén és elasztin képződését, ezzel mintegy megújítja a bőrt.

Érdemes emellett eloszlatnunk néhány tévhitet, mely e témához kapcsolódik:

1. tévhit: A futás és ugrálás fokozza a bőr megereszkedését. – Nem tudunk olyan erővel, lendülettel futni, aerobikozni, ami károsítaná a kollagénállományt. A megereszkedés oka az alacsonyabb kollagénszint mellett az, hogy csökken az arcon a zsírszövet mennyisége, emiatt nyúzottabbnak tűnhetünk. Az UV-védelem nélküli kocogás a szabadban viszont, valóban csökkentheti a kollagéntermelődést.

2. tévhit: A testsúlyváltozás kevéssé hat az arcbőrre. – Ha hízunk, bőrünk kifeszül, ha fogyunk, jobban látszanak aszem alatti karikák és az arcon megereszkedett bőr.

3. tévhit: A hason alvástól fokozódnak a ráncok. – Csak átmeneti „alvási ráncok” keletkeznek, melyeket az ágynemű présel az arcra. Ezek idősödve egyre tovább megmaradnak a bőrön, de később eltűnnek.

4. tévhit: Az otthoni bőrkezelés semmit sem ér. – Egy hatékony hidratáló életet lehelhet a fáradt bőrbe is. Használhatunk A- és C-vitamint, kollagént, hialuronsavat, AHA savat vagy retinolt tartalmazó készítményt is.

5. tévhit: A profi kezelések csak a ráncok ellen jók, a megereszkedés ellen hatástalanok. – Ma már elérhető a bőr megereszkedésére ható mikrofókuszált ultrahang, mely tűhegynyi pontossággal célozza meg azt a pontot, ahol a kollagén újratermelődését be lehet indítani. A szövetet 67 °C-ra melegíti fel, ahol beindul a kollagénképződés. A speciális ultrahangos kezelés a korszerű lézeres eljárásoknál mélyebben, a rádiófrekvenciás kezeléseknél pedig célzottabban fejti ki a hatását.

Sutka Beáta
ultherapy szakértő
Springday Medical

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!