Keresés
Close this search box.

Őrizzük meg rugalmasságunkat!

//

Testünkben minden ízület egy remekmű, a természet tökéletes alkotása! Nélkülük testünk merev és mozdulatlan lenne, így viszont minden porcikánk – jó esetben – szabadon mozog, rugalmasan hajlik. E funkciókat biztosító ízületeink felszínét porcréteg védi, melyet ízületi folyadék táplál. A porcok egyik legfontosabb alkotóeleme (67%-ban) a kollagén, mely hálószerűen védelmezi és táplálja azokat. Az idő múlásával azonban a kollagéntermelés csökken, így romlik a porcok rugalmassága, egyre nehezebben tudunk mozogni, szaladni, ugrálni. Hogyan tudnánk legalább fékezni e folyamatot?

Szervezetünkben számtalan fehérjetípus található, ezek közül az egyik leggyakoribb a kollagén. Ez olyan rostképző fehérje, mely az izmok, ízületek, porcok, kötőszövetek, csontok, bőr, fog és köröm természetes összetevője. Ezen belül az I. típusú kollagén alkotja a bőr, az inak és a csontok kollagénállományát. Testünk fehérjetömegének 30%-át a kollagén alkotja, de a bőrben ez az arány eléri a 70%-ot.

A kollagén kóros elváltozása és bomlása számos kötőszöveti betegség okozója. Ezek jellemzően az ízületeket, a szívet, az izmokat és a bőrt érintik. A test öregedési folyamata súlyosan károsítja a kollagénállományt, ennek hatására a magas kollagéntartalmú szervek kevésbé képesek ellátni normál élettani funkciójukat.

Valójában a kollagén termelése szervezetünkben már 25 éves kor felett csökkenni kezd, és 50 éves kor után észrevehetően visszaesik. Ennek következménye az ízületek rugalmasságának csökkenése, gyakori merevsége, a bőr ráncosodása, kiszáradása, sőt a körmök és a haj töredezése is.

Mai ismereteink szerint a porcok pusztulásának hátterében a porcszövet alapállományának szerkezeti változása áll. Prágai kutatók korábbi vizsgálatukban osteoarthrosisban szenvedő betegek esetében úgy találták, hogy – a glükózaminhoz hasonlóan – a kollagén rendszeres, kúraszerű alkalmazása hatásos lehet az ízületi fájdalmak enyhítésében. Megállapították, hogy elősegítheti a porcok regenerálódását, pótolja az öregedés, a genetikai hajlam vagy a rendszeres fizikai megterhelés miatt kialakult kollagénhiányt.

Tudjuk, hogy az emberi szervezet a bőrön keresztül is képes felvenni bizonyos anyagokat, melyekből hiányt szenved. Ez a magyarázata például a gyógyfürdők, gyógyvizek hatékonyságának, és a kozmetikai ipar is emiatt alkalmazza sikerrel a különféle krémek összetevőiben a kollagént, a hyaluronsavat és sok egyéb hatóanyagot, például vitaminokat. Egyes esetekben a fájdalmas ízületek kollagénes borogatása is hasznos lehet.

A Tennessee-i Egyetem belgyógyász-reumatológus professzora, Dr. John M. Stuart úgy találta, hogy a szájon át adott kollagénnek nincs mellékhatása, azonban nagyon fontos a megfelelő molekulaméret, hogy a készítmény minél jobban felszívódjon, hasznosuljon.

Az élelmiszerek közül a húsokban, leginkább a szárnyasokban és a halakban van sok kollagén, mely főként ezen állatok inaiban, porcaiban és bőrében található, amit gyakran fel sem használunk az ételekben. A húsok kisült zsírja is sok kollagént tartalmaz, ebből érdemes húslevest főzni.

Az étkezési zselatin is állati eredetű élelmiszer: sertés- vagy marhabőrből, csontból és porcból állítják elő. Semleges színe, íze és szaga miatt sokféle ételhez, édességhez, desszerthez használhatjuk fel. Ha a kollagént tartalmazó ételeket nem találjuk vonzónak, nyugodtan fogyaszthatjuk étrend-kiegészítő formájában is, mely szintén segíthet a porcok állapotának javításában, a csontok rugalmasságának fokozásában és az ízületi gyulladások enyhítésében.

Forrás: Medical Tribune News Service/Informed

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!