Keresés
Close this search box.

Miért vastagszik meg a bőr?

//

Bőrkeményedés, szemölcs, ekcéma, pikkelysömör? A hiperkeratosis egy gyűjtőfogalom, mely a bőr bizonyos területeinek megvastagodására utal, és többféle megjelenési formája ismert.

Hiperkeratosis a bőr szarurétegének megvastagodását jelenti, amikor a szokásosnál nagyobb mennyiségben termelődik a szaru keratin nevű összetevője.

Két fő formája:

Nyomás okozta hiperkeratosis: a túlzott nyomás, állandó vagy ismételt mechanikai hatás, gyulladás vagy a bőr irritációja következtében alakul ki. Ez a bőr önvédelmi mechanizmusa a behatások ellen, melynek nyomán bőrkeményedés vagy tyúkszem keletkezik.

Nyomás nélkül kialakuló hiperkeratosis: ennek oka egyrészt genetikai, másrészt valamilyen fertőzés. Ilyen például az öröklődő elszarusodási zavar vagy a fertőzéses eredetű, a HPV okozta szemölcs.

Hiperkeratosis jelentkezik számos bőrgyógyászati kórképben, például az ekcémában, pikkelysömörben, különböző szemölcsök formájában, valamint a fénykárosodás egyes bőrtüneteire is jellemző.

A sarkon kialakuló, nyomás okozta bőrkeményedéstől sarokreszelővel és bőrpuhító krémezéssel tudunk megszabadulni.

Fájdalom csak a hiperkeratosis néhány formájánál – például bizonyos szemölcsöknél – jelentkezik. Ilyen esetekben javasolt bőrgyógyásszal konzultálni. Ha a bőrképlet zavaró helyen van, esetleg dörzsölődik, kipirosodik, eltávolítására többféle módszer áll rendelkezésre.

Típustól függően szóba jöhet a fagyasztás, a sebészeti eltávolítás, vagy a szemölcsirtó szerek helyi alkalmazása. Ha a képletnél felmerül a rákos elváltozás gyanúja, akkor szövettani mintavétel és elemzés történik.

Tippek a megelőzéshez

  • Viseljünk kényelmes, jól illeszkedő cipőt vagy talpbetétet is a bőrkeményedések, a tyúkszem kialakulásának megelőzésére.
  • Szükség lehet esetleges ortopédiai vizsgálatra, majd gyógycipő viselésére.
  • Ne járjunk mezítláb olyan helyeken, ahol gombás fertőzést szedhetünk össze (uszoda, strand, tornaterem, közös zuhanyzó)!
  • Aki hajlamos ekcémára, kerülje az illatosított kozmetikai termékeket, erős kemikáliákat, az extrém hideg vagy meleg hőmérsékletet, a száraz levegőjű helyiségeket.
  • Hidratáljuk megfelelően a bőrt – esetleg a bőrgyógyász által ajánlott mosakodóval és testápolóval.
  • Használjunk napvédő termékeket minden fedetlen testrészünkön.
  • Válasszunk természetes anyagú, nedvszívó ruhadarabokat, amelyekben a lehető legjobban elkerülhető a tartós izzadás.

Dr. Borbola Kinga
bőrgyógyász-kozmetológus, klinikai onkológus szakorvos
Dermatica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!