Keresés
Close this search box.

Szépüljünk, fiatalodjunk nyáron is!

//

Sejtkutatók szerint ma már nem elérhetetlen, hogy 50 évesen is úgy nézzünk ki, mint egy 35 éves! Ugyanakkor számos biológiai vizsgálat mutatja, hogy a mai 35 évesek sejtállapota legalább 10-15 évvel mutat többet, mint amit a kronológiai kortól elvárnánk. Mi lehet ennek az oka, és mit tehetünk, hogy jobb formába lendüljünk a nyári időszakra?

A folyamatos stressz, a mozgásszegény életmód, a rendszertelen vagy nem megfelelő minőségű étkezés, a szervezetbe juttatott túl sok mesterséges vegyület, a sok munka melletti kevés pihenés miatt sejtjeink állapota messze elmarad az optimálistól. Némi odafigyeléssel azonban sokat tehetünk az öregedési folyamat lassításáért, külsőnk és fizikai állapotunk helyreállításáért, élettartamunk növeléséért, életminőségünk javításáért.

Vegyük példaként a szabadon élő állatokat. Azok, amelyek megtarthatták eredeti életritmusukat, a számukra legtermészetesebb étkezési módot, eleget mozoghatnak és biztonságban, társaik által szeretve érzik magukat, sokkal tovább élnek teljes egészségben, jó testi kondícióban, mint a tenyészállatként mesterségesen tartott egyedek. A kutatások szerint a fiatal és az öreg cápák sejtjei, szövetei és szervműködései közt szinte alig van eltérés.

Nálunk, embereknél sem lenne ez másképp, ám a természetestől és ideálistól igen messzire eltávolodott életformánk jelentősen növeli biológiai életkorunkat. Nem mindegy pedig, hogy milyen egészségi állapotban érjük meg 30-as, 40-es vagy akár 70-es éveinket, hiszen teljes életet csak egészségben lehet élni.

Szerencsére különféle anti-aging módszerek segítségével módunk van beavatkozni az öregedési folyamat lassításába, és az egyéni betegséghajlamokat feltérképezve, a rizikótényezőket csökkentve, a betegségek megelőzésébe. Az életmód megváltoztatásaútján jelentősen nő az egyén kontrollja saját egészsége, életminősége felett.

Kezdjük mindjárt a diétás ajánlással:

  • Együnk naponta többször friss zöldséget, gyümölcsöt!
  • Fogyasszunk legalább napi 2-2,5 liter vizet, gyógynövényteát!
  • Legalább hetente kétszer együnk halat, illetve ha tehetjük, erjesztett tejterméket (tejsavót, joghurtot, kefirt)!
  • Csökkentsük a szénhidrátok, pékáruk, édességek bevitelét!
  • Kerüljük a tartósított, iparilag feldolgozott ételeket, italokat!
  • A só egy részét váltsuk ki friss vagy szárított fűszerekkel!
  • Cukor helyett, ha kell, inkább mézzel édesítsünk!
  • Minimalizáljuk az alkohol, a kávé és egyéb élvezeti szerek használatát!
  • Lassan, mértékkel együnk, alaposan rágjunk, kerüljük a késői étkezést!

A korral járó leépülés és a működési zavarokat okozó betegségek megelőzése, lassítása, kezelése érdekében a tudatos étkezés és az időnkénti salaktalanító kúrák mellett egyetlen nap se maradjon el az állapotunknak megfelelő testmozgás, melynek stresszoldó hatását légzőgyakorlatokkal, relaxációval, jógával és masszázzsal is kiegészíthetjük.

Ne feledkezzünk el a bioaktív anyagok, vitaminok, ásványi anyagok rendszeres pótlásáról. Gondoskodjunk a magnézium és folsav rendszeres beviteléről!

A sejtregenerálás legfontosabb része az antioxidáns vegyületek – béta-karotin, C- és E-vitamin, cink, szelén, illetve a különféle értékes flavonoidok – nagy adagú bevitele. Ezekhez természetes formában a sárga, piros, kék, lila zöldségfélékből és gyümölcsökből juthatunk hozzá, esetleg étrend-kiegészítőkkel pótolhatjuk. A kifejezetten sejtfiatalítóként számontartott Q1, Q10, Pycnogenol és L-carnitin kúraszerűen ugyancsak jótékony hatású.

Sokkal nagyobb gondot fordítanánk a bőrápolásra is, ha tudnánk, hogy bőrünk olyan univerzális védőszerv, melynek szerkezete a csecsemőmirigyére (timus) hasonlít. A mindennapos bőrápolás egyben immunrendszerünk ápolását is jelenti.

Nyáron különösen figyeljünk az ún. „öregségi foltok” kezelésére, mert a túlzott napsugárzás még sötétebbé teheti őket. Kialakulásuk – különösen a világosabb bőrűek esetében – amúgy is összefügg a bőrt ért sugárzásmennyiség szövetkárosító hatásával, valamint a szabad gyökökkel, melyek semlegesítésében a C- és E-vitaminnak, illetve egyéb antioxidánsoknak jut fontos szerep.

Ne feledkezzünk el az egyik legfontosabb bőrszépítő és immunerősítő módszerről, az elegendő, pihentető éjszakai alvásról, ami semmi mással nem helyettesíthető! A gyakori éjszakázás, a rendszeres késői fekvés nyomot hagy a bőrön, lassul az új sejtek képződése, a ráncok mélysége is egyre fokozódik.

Nyár van, tartózkodjunk többet a szabadban, még esőben is – minél többször vesszük igénybe a bőr természetes védőfunkcióját, annál aktívabb, egészségesebb marad.

(korkontroll)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!