Keresés
Close this search box.

4 ok, ami miatt gyorsabban ráncosodunk

//

Sokan az ötvenes éveikben rémülnek meg a „hirtelen” megjelenő ráncoktól, holott a ráncképződés folyamata már jóval korábban elindul. Ehhez a genetikánk és számos életmódbeli tényező is hozzájárulhat, amelyek kiküszöbölésével magunk is sokat tehetünk bőrünk öregedésének elodázásáért. Íme a 4 leggyakoribb ok, ami felgyorsítja a ráncok megjelenését.

1. Erős fényterhelés – A külső környezeti hatások közül a bőröregedést leginkább a napfény UV-A tartománya váltja ki, ezért óvatosan napozzunk, szoláriumozzunk! Utóbbi nem is feltétlenül ajánlott. Használjunk ugyanakkor már a tavaszi napsütésben is fényvédő krémet!

2. Dohányzás – A cigarettázás összességében rontja a bőr tápanyag- és oxigénellátását, így nemcsak a száj körüli ráncok megjelenését gyorsítja, hanem sokat ront a bőr összképén, életteliségén is.

3. Stresszes életmód – A kezeletlen stressz hosszú távon önmagában is kihat a külső megjelenésünkre, és a helyzetet csak rontják az esetleges járulékos károk: a kevés, rossz minőségű alvás, a pótszerek, azaz az alkohol és más függőségek. Javasolt a stressz kezelésében segítséget keresni, akár csoportos terápia formájában is.

4. Kiegyensúlyozatlan, egysíkú táplálkozás – Egészségtelen, vitaminszegény táplálkozás, kevés folyadék fogyasztása mellett bőrünk jobban öregszik. A bőr ragyogását az A-, C- és E-vitaminok, illetve az antioxidánsokban gazdag ételek és táplálékkiegészítők segítik elő.

Fogyasszunk hidegen sajtolt növényi olajat is, mivel ez szükséges a bőrvédő A-vitamin felszívódásához. A kollagénépítéshez C-vitaminra van szükség. A szem környékének vékony kötőszövetét citrusfélék, homoktövis, kivi és nyers paprika fogyasztásával belülről is erősíthetjük. Az antioxidánsok megtalálhatók a friss gyümölcsökben, zöldségekben és a sörélesztőben is.

A megfelelő, rendszeres folyadékbevitel belülről hidratálja a bőrt, hiánya viszont igen hamar meglátszik.

Bőrünk állapotát kozmetikai kezelésekkel is javíthatjuk, melyek aktiválják a kollagén és a rugalmas rostok termelődését, elősegítik a bőr regenerációját, fokozzák anyagcseréjét, optimalizálják működését.

Dr. Borbola Kinga
bőrgyógyász-kozmetológus, klinikai onkológus szakorvos
Dermatica

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!