Keresés
Close this search box.

Mikroperimetriás látásfejlesztés a MAIA világszínvonalú orvosi csúcstechnológiával

//

A MAIA mikroperimetria csúcstechnológia, amelynek segítségével – világszínvonalú műszerrel – stimulálni tudjuk a retinát a jobb látás elérése érdekében.

(szponzorált cikk)

A következő szembetegségek esetén sikeresen alkalmazható a mikroperimetria:

  • szemfenék-meszesedés
  • zöldhályog
  • tompalátás
  • időskori szemfenék degeneráció
  • diabeteszes macula ödéma
  • cukorbetegség okozta szemfenék elváltozás
  • macula lyuk
  • Stargardt retina pálya
  • chorioidea betegségei
  • retina központi vénaelzáródás
  • retinitis pigmentosa.

Mikroperimetria: a szemészetben egyedülálló új módszer, amely a retina célzott funkcionális szenzitivitási vizsgálatával beállítja a gyengén működő sejtek stimulációját sejtszinten, ezáltal javítva a látás minőségét.

Látásrehabilitáció: Magyarországon még nem eléggé ismert, a látássérültek nem, vagy csak késve kapnak információt a látásrehabilitációs lehetőségekről. A MAIA program egy vizuális rehabilitációs technika, amely segít a retina ép látóterületeinek erősítésével egy új retinalis fókusz kialakításában. Ezáltal javítja a gyengén látó beteg látásának élességét és minőségét.

Szemfenékbetegségek fajtái:

  • A szemfenék megbetegedésénél a látásélesség csökkenése attól függ, hogy a retina melyik részén, milyen kiterjedésű, száraz vagy nedves típusú, mélységben érinti-e a retina alatti choriodea-t (érhártyát), illetve, hogy van-e a betegnek magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje, pajzsmirigy vagy daganatos betegsége.
  • A látóideg betegségei gyakran az alkohol, drog vagy nikotin fogyasztásától, illetve egyéb megbetegedések (pl. sclerosis multiplex) társbetegségeként alakulnak ki.
  • A zöldhályog (glaucoma) szintén a látóideg működését károsítja, és időbeni kezelés nélkül vakuláshoz vezethet.
  • A retinopáthia prematurorum a koraszülöttek szemfenék betegsége, amely az inkubátor után alakulhat ki. Ezeknek a gyerekeknek a látássérülését, vakságát, az üvegtest elkötőszövetesedése okozza.

Macula (sárgafolt): az éleslátás helye, mely terület az olvasóképességünket is biztosítja. A degeneráció e betegségnél az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti.

Száraz formájánál az éleslátás helyének atrophiája, „elkopása” látható, melynek jellemző panasza: „éppen azt nem látom, amire ránézek, nem ismerem föl az arcokat, nem jó már a régi olvasószemüvegem sem, nagyítót kell használnom, ha ki akarok betűzni valamit.”

Nedves típusú elváltozásnál az éleslátás helyén az érhártyából kóros érnövekedés indul meg, később az erekből folyadékkiáramlás, vérzés jelentkezik, a látásromlás fokozódik.

Konvencionális kezelések: a szem belsejébe juttatott injekciók (speciális, szteroid tartalmú gyógyszer); lézerkezelés a kóros érnövekedés elpusztítására (melyre a szemeknek csak néhány százaléka alkalmas); retinasebészet különböző műtéti megoldásokkal (kevés sikerrel), látásjavító segédeszközök, melyek felnagyítják a látott képet.

Tercier prevenció: gyakran a kialakult nagyfokú látásvesztés mellett, már csak a maradék látás megőrzésére fókuszálhat a komplementer medicina szakembere. Bár az előrehaladott betegséget meggyógyítani természetesen nem lehet, de javítani tudjuk a látásminőséget: a betegek könnyebben tájékozódnak, hamarabb észreveszik a környezetükben látható tárgyakat.

A Microperimetria – mint látásrehabilitációs eszköz – nagy segítséget nyújt ebben a munkában. Az eredmények magukért beszélnek, ezt tükrözik világszerte a szemészeti szakirodalmi közlemények is.

Dr. Ozsváth Mária
Honoris Causa, szemész szakfőorvos, okl. szemtréner, látszerész
+36 20 980 5472 alternativszemdr@gmail.com
www.ozsvathmethode.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!