Keresés
Close this search box.

Nyáron is: anti-aging bőrprogram!

//

A hétköznapok „taposómalma” és az idő múlása az első nyomokat gyakran már igen fiatalon arcunkba vési, főként a szemek környékén. Nem csoda, hiszen itt harmadolyan vékony a bőr, mint az arc más részein, ráadásul itt kevés a bőr alatti kötőszövet és faggyúmirigy. Vegyük sorra, mi mindent tehetünk, hogy ha megállítani nem is, de lassítani tudjuk az „idő kerekét”.

Legfontosabb a hozzáállásunk! Ne feledjük: minden finom vonallal, melyet az idő a szemünk köré rajzol, kifejezőerőt is nyer az arcunk. Ezt elfogadva, ebben megnyugodva, lássunk neki a teendőknek.

Ne feledjük, minél több salak- és méreganyag, annál gyorsabb öregedés! Ha lemaradtunk a tavaszi méregtelenítő kúráról, bepótolhatjuk azt a nyár folyamán gyümölcsnapokkal, melyeken más ételt nem fogyasztunk.

A legnépszerűbb e tekintetben a cseresznyekúra, mely épp most időszerű, ehhez persze étvágyunkhoz mérten nagyobb mennyiségű cseresznyére lesz szükségünk. Hasonlóan hatékony lehet nyár végén a dinnyekúra, melynek során a leginkább lédús gyümölcsünkből, a görögdinnyéből fogyaszthatunk – minden más ételt kizárva – nagyobb mennyiséget. Amikor e gyümölcsök rendelkezésre állnak, elszántásunktól függően heti több gyümölcsnapot is beiktathatunk.

Az enzimek „belülről” simítják el ráncainkat. Sok gyümölcs – főként a trópusokról származó ananász és papaya – fehérjebontó enzimeket tartalmaz. Ezek segítenek leépíteni a kötőszövet elhalása során keletkezett sejthulladékot, mely halott fehérjéből és megkeményedett koleszterinből áll.

A bőr ápolására a fiatalabbak zsírmentes hidrogélt használjanak, amely hűsíti, pihenteti a bőrt. Idővel azonban bőrünk egyre szárazabbá válik, így térjünk majd át a nagyobb növényolaj-tartalmú krémekre, melyekhez magunk is adagolhatunk például mandula- vagy citromfűolajat, mindkettő élénkíti és kisimítja a bőrt. A kollagénes, hialuronsavas és rizskeményítős készítmények mintegy kipárnázzák a szemkörnyéki területet, így átmenetileg kevésbé látszanak a kis ráncok. Egy francia recept szerint méz, póréhagyma- és sárgarépalé 1:1 arányú keverékével eredményesen lehet kisimítani a kezdődő szarkalábakat.

Kínai akupresszúrával is tehetünk a ráncok ellen. A középső ujj hegyével nyomjuk meg finoman egymás után a következő 9 pontot: a szem belső sarkát, e fölött átlósan egy pontot, egyet függőlegesen a szem fölött, egyet átlósan ez alatt, egyet közvetlenül a szem alatt, egyet átlósan a szem belső sarkának irányában, végül még egyszer a szem belső sarkát.

A „kopogtató” masszázs ugyancsak ellazítja, ugyanakkor feszessé teszi a bőrt. A szemkrémet kis pöttyökben vigyük fel a szem köré. Először a szem alatt, kívülről befelé haladva paskoljuk bele finom kopogtatással a bőrbe a gyűrűsujjunkkal, azután a szemöldök alatt, belülről a halánték irányába kopogtassuk bele a bőrbe a krémet.

Egyes szakemberek szerint a drága krémeknél többet használ a napi rendszeres szemtorna, melyet bárhol, bármikor elvégezhet:

  • Vonja fel a szemöldökét, mintha csodálkozna. Keressen a távolban egy pontot és nézzen rá intenzíven, tágra nyitott szemmel 10-szer.
  • Felfelé mutató ujjakkal tegye a hüvelykpárnát kétoldalt a szemöldök vonala alá, és gyengéden tolja fel szemöldökét. Az ellenállást leküzdve hunyja le a szemét 10-szer.
  • Ujjai hegyét tegye a szemhéjak alsó széléhez. Az alsó szemhéjat felhúzva lassan hunyja le a szemét az ujjak ellenállása ellenére 10-szer.
  • Tegye a mutatóujját közvetlenül a szemöldök fölé, majd nyomja enyhén lefelé. Az ellenállást leküzdve vonja fel lassan a szemöldökét, számoljon 3-ig, majd lazítsa el az izmokat. Ismételje a gyakorlatot szintén 10-szer.

Általánosságban, de a nyári melegben különösen bánjunk takarékosan a szemfestékkel, és lefekvés előtt mindig mossuk le! A ráncok ugyanis még mélyebbnek tűnnek, ha a szemfesték lerakódik bennük. A csillogó szemhéjfesték erősíti a szem körüli apró rácok optikai hatását, válasszunk ezért matt, finom árnyalatot.

A nyári erős napsütésben ne hagyjuk otthon napszemüvegünket, mert a hosszan tartó hunyorgás kifárasztja és töredezetté teszi a szemkörnyéki kötőszövetben amúgy is ritkás kollagénrostokat.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!