Keresés
Close this search box.

A jó szex fiatalít!

//

Számos kutatás bizonyította, milyen nagy jelentősége van az 50 év feletti korosztály esetében is a változatlanul aktív és boldog szexuális életnek. A kutatók szerint ez nemcsak az egészségi állapot javulására, hanem a fiatalosabb külsőre és a jobb életkilátásokra is kihat.

Mi köze a szexnek a hosszú élethez? A rendszeres szexuális élet fokozza mind a nők, mind a férfiak esetében bizonyos hormonok termelődését, melyek nemcsak egészségvédő hatásúak, de a külső megjelenésre is komoly hatást gyakorolnak.

A szexuális aktus és az orgazmus során termelődő oxitocin hatására mindkét nem tagjai nagy mennyiségű boldogsághormon (endorfin) felszabadulását tapasztalják, melyek közvetlenül érezhető hatása a stresszmentesebb, jobb kedélyállapot. Hosszabb távú, közvetett hatásként pedig lassul a szervezet öregedési folyamata, illetve kimutathatóan csökken aszámos pszichés zavar, így a depresszió előfordulása és mértéke is.

Tudjuk, hogy a férfias megjelenés szempontjából meghatározó az adott személy tesztroszteronszintje, ennek a szexualitás útján történő hosszú távú fenntartása kitolja azt az időpontot, amikor az illető „idős bácsivá” válik.

Nők esetében is mind a fiatalosabb külső, mind a szervezet egészsége szempontjából meghatározó az ösztrogén hormon szintje. Nem véletlen, hogy a vizsgálatok szerint a rendszeres nemi életet élő, magasabb hormonszintű emberek esetében alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása.

Idővel a hormonális egyensúly eltolódása a hölgyek esetében megnehezítheti a zavartalan szexuális élet fenntartását. Leggyakoribb tünet a hüvelyszárazság. Ezzel együtt a hüvely hámja is elkezd vékonyodni, így az kevesebb váladék termelésére képes.

Nehéz így a libidó fenntartása, hiszen a szexuális együttlét fájdalommal járhat, sőt apró sérülések is keletkezhetnek a hüvely belső falán, ami növeli a fertőzésveszélyt.

Amennyiben az intim fertőzés – legyen azgombás, vírusos vagy bakteriális eredetű – visszatérően jelentkezik, gondolnunk kell a védelmet szolgáló hüvelyflóra károsodására is.

Ennek helyreállításáról lactobacillust is tartalmazó készítményekkel gondoskodhatunk.

A hüvelyszárazságot hüvelysíkosítók, kúpok használatával enyhíthetjük.

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos
Springday Medical

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!