Keresés
Close this search box.

Vigyázz! Gyorsabban ráncosodsz!

//

Bár a kor előrehaladtával a ráncok megjelenése elkerülhetetlen, néhány életmódbeli tényező – többek közt a folyamatos stressz, túlhajszoltság, kimerültség és alváshiány, illetve a vitaminszegény táplálkozás – meggyorsítja ezt a folyamatot. Kerüljük ezeket, ha nem akarunk idősebbnek kinézni valós életkorunknál!

A ráncok képződésének folyamata valójában már a 30-as életévek elején elindul, mégis sokan csak az 50-es éveikben szembesülnek rémülten a „hirtelen” megjelenő ráncokkal. Bőrünk öregedéséhez – genetikánk mellett – számos életmódbeli tényező is hozzájárul, melyek ellen mi magunk is sokat tehetünk!

Stresszes, túlhajszolt életmód – A kezeletlen stressz hosszú távon külső megjelenésünkre is kihat, tovább rontja a helyzetet az éjszakázás, a pihenés hiánya, a kevés vagy rossz minőségű alvás, illetve a stresszoldásra gyakran használt pótszerek, például az alkohol, a cigaretta és más függőségek. Kérjünk segítséget a stressz kezeléséhez akár csoportos terápia formájában is!

Dohányzás – Nemcsak a száj körüli ráncok megjelenését gyorsítja, hanem (mivel rontja a bőr tápanyag- és oxigén-ellátását), a bőr összképén, életteliségén is sokat ronthat.

Lassú anyagcsere – A különböző okok miatt lelassult anyagcsere-folyamatok szintén kihatnak a bőr állapotára, felerősítik az idősödéssel járó jeleket, ezért kérjünk segítséget annak rendezéséhez.

Egészségtelen táplálkozás – Az egysíkú, vitaminszegény táplálkozás és kevés folyadék fogyasztása mellett bőrünk gyorsabban öregszik. A bőr ragyogását az A-, C- és E-vitamin, az antioxidánsban gazdag ételek, illetve a táplálékkiegészítők fogyasztása segíti elő. A megfelelő folyadékbevitel pedig belülről hidratálja a bőrt, hiánya viszont gyorsan és láthatóan érezteti hatását.

Erős fényterhelés – A környezeti hatások közül a legjelentősebb bőröregedést a napfény UV-A tartománya váltja ki, ezért bánjunk óvatosan nyáron a napozással, télen pedig a szoláriummal!

Az esztétikai kezelések közül a mezoterápiával számos hatóanyagot juttathatunk a bőr mélyebb rétegeibe, melyek aktiválják a kollagén és a rugalmas rostok termelődését, elősegítve a bőr regenerációját.

Dr. Borbola Kinga
bőrgyógyász-kozmetológus, klinikai onkológus szakorvos

dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!