Keresés
Close this search box.

Szépüljünk télen is!

//

A bőr rugalmasságának elvesztéséhez hozzájárul többek között az egyre csökkenő mennyiségben termelődő kollagén és elasztin, illetve a bőr vízmegkötő képességének romlása. Rossz hír, hogy a bőr megereszkedése elkerülhetetlen, jó hír viszont, hogy jelentősen lassítható. Lássuk, mit tehetünk!

Fékezzük a bőr öregedését!

30-40 éves kor között – Ilyenkor kezd csökkeni a kollagénszintézis, így a bőr egyre rugalmatlanabbá válik. Először a mimikai ráncok válnak láthatóvá, ezeket kezdetben leginkább krémekkel, maszkokkal kezelhetjük.

Az egyik lehetséges bőrfiatalító kezelés a hámlasztás, melyet otthon is végezhetünk egyszerű bőrradírozással. Ennél azért hatékonyabb a kozmetikus által végzett AHA savas hámlasztás, illetve az orvosi kémiai hámlasztás, mely a mélyebb ráncok kezelésére is alkalmas.

40-50 éves kor között – Ilyenkor már szükség lehet az ún. Triniti komplex arcfiatalító kezelésre, mely fokozza a bőr kollagénszintézisét, a rugalmasságot, megemeli a megereszkedett bőrt, halványítja a pigmentfoltokat, eltünteti a kitágult ereket.

Szintén látványos, azonnali hatás érhető el a hiarulonsavas ráncfeltöltéssel, mely elsősorban az orr-ajak barázdát és a száj körüli ráncokat képes hatékonyan eltűntetni kb. fél-egyéves időtartamra.

50 éves kor felett – A száj melletti redőket remekül korrigálhatja a hiarulonsavas kezelés, és 60 éves korig botoxot is lehet alkalmazni Az igazán mély ráncokat és a jelentősebben megereszkedett bőrt azonban már csak plasztikai sebész tudja eltüntetni.

A bőrfiatalító kezelésekre a késő ősztől tavaszig terjedő időszak az ideális, bár a beavatkozást követően még a téli hónapokban is fontos a fényvédő készítmény használata. A hialuronsavas ráncfeltöltést ugyanakkor az év bármely szakában lehet végezni.

Miért ereszkedik meg a bőr? – Ennek hátterében leginkább az öröklött hajlam, illetve az életmód áll. Fontos ennek kapcsán eloszlatni néhány tévhitet, mely megjelent a köztudatban.

1. tévhit: A futás és az ugrálás fokozza a bőr megereszkedését. – A megereszkedésnek két fő biológiai oka van: egyrészt kevesebb kollagén termelődik, másrészt csökken az arcon a zsírszövet mennyisége, emiatt nyúzottabbnak tűnhetünk. Nem tudunk olyan erővel, lendülettel futni, aerobikozni, ami károsíthatná a kollagénállományt. Viszont, ha UV-védelem nélkül hosszan kocogunk a szabadban, azzal valóban csökkenthetjük a kollagéntermelődést.

2. tévhit: A testsúlyváltozás nem hat az arcbőrre. – Minél gyorsabb és jelentősebb a változás, annál nagyobb a hatása. Ha hízunk, bőrünk kifeszül, ha fogyunk, jobban láthatóvá válik a szem alatti és az állkapocs környéki bőr megereszkedése. Idősödve, ha az ujjainkkal meghúzzuk az arcbőrünket, az sokkal lassabban ugrik vissza a helyére, mint fiatalabb korunkban.

3. tévhit: A hason alvástól megereszkedik a bőr. – Mindössze átmeneti „alvási ráncok” keletkeznek, melyeket az ágynemű présel az arcra, nyakra, dekoltázsra. Ezek idősödve egyre tovább maradnak meg a bőrön.

4. tévhit: Az otthoni bőrkezelések semmit sem érnek. – Egy hatékony hidratáló életet lehelhet a fáradt bőrbe. Keressünk olyan készítményt, amely A- és C-vitamint, kollagént, hialuronsavat tartalmaz. Jó hatású lehet a C-vitaminos, AHA savas vagy a retinol tartalmú szérum is. Utóbbi csak éjszakára használjuk, mert a napfény deaktiválja a hatóanyagát.

5. tévhit: A profi kezelések csak a ráncok ellen jók, a megereszkedés ellen hatástalanok. – Ma már elérhető a bőr megereszkedésére ható mikro-fókuszált ultrahang, mely tűhegynyi pontossággal célozza meg azt a pontot, ahol a kollagén újratermelődését be lehet indítani. A szövetet 67 °C-ra melegíti fel, ahol beindul a kollagénképződés. A végleges eredmény 3-6 hónap alatt alakul ki. A speciális ultrahangos kezelés a korszerű lézeres eljárásoknál mélyebben, a rádiófrekvenciás kezeléseknél pedig célzottabban fejti ki a hatását.

Sutka Beáta
Ultherapy szakértő
Springday Medical

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!