Keresés
Close this search box.

Antioxidánsok, avagy az ÉLET-KÓD

//

Ki ne szeretne sokáig egészségben, kiváló életminőségben élni? Azt hiszem, erre nagyon könnyű a válasz, mindenki! A mai kor elvárása, hogy fitten, fiatalosan, energikusan és egészségesen nézzünk ki.

Az egészséges életmód és a testmozgás mellett szerencsére az élettudományoknak és kutatásoknak köszönhetően olyan étrend-kiegészítőkhöz juthatunk hozzá, melyek 5-10 évvel ezelőtt még a gondolatokban sem szerepeltek. Persze ilyenkor elgondolkodik az ember, hogy vajon ezeket az új hatóanyagokat tartalmazó vagy a hatóanyagokat új szempontból vizsgáló tanulmányok tényleg újak-e a Nap alatt?

Nos azt kell mondanom, hogy igen. A szervezetünkben a normál anyagcsere folyamán, a biokémiai reakciók sorozatában számtalan úgynevezett szabad gyök keletkezik. Ezek a szabad gyökök gyulladásokat, a sejtmembránokon sérüléseket okoznak. Ezek a sérülések és gyulladások károsítják a szervezet valamennyi sejtjét, beleértve az érfalak belső sejtrétegét, a máj, a tüdő, a bélrendszer sejtjeit, valamint a sejtek belső membránjait is, mint például a mitokondriumok, a sejtmag, illetve DNS szerkezetét. Ezek a folyamatok kóros elváltozásokhoz vezethetnek, amelyek aztán betegségek képében manifesztálódnak.

A szervezetben vannak olyan mechanizmusok, amelyek ezen káros hatások ellen dolgoznak. Ilyen például az a rendszer, amely az emberi szervezet legerősebb antioxidáns molekuláját állítja elő. Ez a molekula a glutation.

Sajnos a kor előrehaladtával a glutationszint csökken, ezért érdemes azt kívülről pótolni. Probléma viszont, hogy a kívülről bevitt glutation felszívódása nagyon rossz, ezért célszerű olyan étrend-kiegészítőt választani, mely a glutation prekurzorait, azaz előanyagait tartalmazza. Ezeknek köszönhetően növekszik a szervezetben a glutationszintézis és pont azokon a helyeken, ahol a legnagyobb szükség van erre az antioxidáns molekulára.

A glutation bioszintézise – mint bármely más anyagcsere-folyamat – igencsak energiaigényes. Ezt az energiát a sejtekben található mitokondriumok állítják elő, végső soron ATP- molekulák keletkeznek.

Az ATP-molekulák a szervezet „üzemanyagai”. Ezek előállításához, a belső bioszintézis elősegítéséhez olyan anyagokat szükséges bejuttatni a sejtekbe, melyek katalizálják az „üzemanyagtermelő” folyamatokat. Ilyen molekula a nikotinamid-ribozid, amelyből a NAD, NADH rendszer épül fel. Ezek a katalizátorok a mitokondriumok belső sejtmembránjával együtt hozzák létre az ATP-molekulákat.

A NAD-NADH rendszer nélkülözhetetlen a normál mitokondriális működéshez. Sajnos az életkor előrehaladtával a NAD-NADH molekulák szintje csökken, ezért célszerű olyan előanyagokat a szervezetbe juttatni, amelyek fokozzák a NAD-NADH molekulák keletkezését. A NAD-NADH rendszer részt vesz a DNS-javító mechanizmusokban, a sirtuin aktivációban, az oxidatív stressz és a gyulladás csökkentésében is.

A glutation és az ATP-molekulák megfelelő helyre juttatása nem képzelhető el a szív-érrendszer jó működése nélkül. Egy korszerű étrend-kiegészítő, amely antioxidáns prekurzorokat, NAD-NADH előanyagokat, valamint a szív-érrendszer működését támogató hatóanyagokat, ubidecarenon (Q10) PQQ-Na-ot tartalmaz, megfelel a mai kor embere igényének.

A fent említett hatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőtől joggal várhatjuk el, hogy teljesítse azon kívánságunkat, hogy támogassa a hosszú, aktív, egészséges életet és a jó életminőséget.

Az étrend-kiegészítők fejlesztése, készítése gyógyszerészi szakértelmet igénylő, felelősségteljes munka, amelyből biztonságos és megbízható készítmények születnek.

Dr. Sárkány Ferenc
szakgyógyszerész, természetgyógyász
drsarkany.hu, info@drsarkany.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!