Keresés
Close this search box.

Fülhallgatót a mobilokra!

//

A mobiltelefon veszélyeiről eddig egymásnak ellentmondó kutatási eredmények születtek. Egy hatéves, átfogó brit kutatás eredményeként tavaly azt jelentették, hogy rövidtávon nincsenek káros hatásai az agyra és a sejtek működésére. Egy másik brit kutatásból viszont kiderült, hogy tízéves használat után már nem zárható ki, az agydaganat kockázatának növekedése.

A mobiltelefonok rádiójeleket és elektromágneses mezőt bocsátanak ki – ezek pedig áthatolhatnak az agyon, s – egyesek szerint – súlyosan károsíthatják az egészséget. Ezért van szükség a hosszú távú mobil-használat hatásait vizsgáló kutatásokra.

A világ egyik vezető idegsebésze, Vini Khurana professzor állítása szerint „Komoly és növekvő számú bizonyíték támasztja alá, hogy kapcsolat van a mobiltelefon használata és bizonyos típusú agydaganatok kialakulása között”. Már tízévnyi mobiltelefon használat is duplájára növelheti az agydaganat veszélyét. Az agydaganatnak legalább egy évtized kell a kifejlődésre, az idegsebész szerint ezért elfogadhatatlanok a korábbi, rövidebb távú kutatások eredményei. Szerinte a mobil sokkal súlyosabb egészségügyi veszélyt jelent, mint a dohányzás, hiszen világszerte 3milliárd ember használ mobilt – háromszor annyi, mint ahányan dohányoznak. A dohányzás becslések szerint évente 5millió ember halálát okozza. Meggyőződése, hogy a következő évtizedben sikerül megtalálnia a „végérvényes és meggyőző bizonyítékokat”. A mobilgyártók egyelőre elutasítják Khurana figyelmeztetését, amely szerintük nem „kiegyensúlyozott elemzés” eredménye.

Ronald Herberman, a Pittsburgh-i Egyetem Rákkutató Intézetének igazgatója ugyancsak figyelmeztet, hogy a lehető legkevesebbet használjuk a mobiltelefont, elkerülendő az agydaganat veszélyét. „Nem szabad addig várnunk, amíg bebizonyosodik, mennyire ártalmas a mobil, gyerekeknek pedig kizárólag a legszükségesebb esetben szabad mobiltelefont használniuk.”

Nemrég a CNN műsorában három kiváló idegsebész nyilatkozott:
Keith Black, a Los Angeles-i Cedars-Sinai orvosi központ sebésze hangsúlyozta – „Úgy vélem, hogy elővigyázatosságból érdemes fülhallgatót használni, így távol tarthatjuk a mikrohullámú antennát az agyunktól”. – Vini Khurana, ausztrál agy- és idegsebész leszögezte – „Csak kihangosító üzemmódban használom a készülékemet, soha nem tartom a fülemhez.” – Sanjay Gupta, az Emory University Hospital idegsebésze azt nyilatkozta, hogy Black doktorhoz hasonlóan, ő is csak fülhallgatóval telefonál.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszer engedélyezési hatóság (FDA) megjegyezte, hogy 2000. óta készült, három nagy epidemiológiai tanulmányában csupán 3 éves mobilhasználat hatását vizsgálták, így a kutatások nem adnak választ a hosszú távú kitettség kérdéseire, ráadásul nem tettek különbséget az alkalmi és a folyamatos használat között.

A 13 országra kiterjedő Interphone vizsgálatok adatai szerint a daganatok leginkább a fejnek azon az oldalán alakulnak ki, ahová a páciens általában a telefonját tartja. A tanulmányok csupán asszociációt véltek felfedezni a mobilhasználat és a rák között, mintsem ok-okozati összefüggést. Néhány kutatás a tumorok három típusát hozza összefüggésbe a mobiltelefon használattal: glioma, fültőmirigyrák és hallóideg-tumor.

(Lapszemle források: inforadio.hu, hvg.hu, HáziPatika.com)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!