Keresés
Close this search box.

A gyógyító méz

//

Őseink – élelemszerző portyáik során – a faodúkba betelepült méhcsaládok mézkészletét rabolták el, még akkor is, ha ezért súlyos árat fizettek. Összeszurkálva, de örömmel vitték haza barlangjukba a tökhéjba szedett lépes mézet.

A méz gyógyhatását régóta ismeri az emberiség. Hippokratész, az orvostudományok atyja már felismerte annak fertőtlenítő, sebgyógyító, vérzéscsillapító tulajdonságát, így mintegy 300 fajta betegség kezelésére alkalmazták sikerrel. A hajdani Mezopotámiában áldozati eledel volt a mézzel édesített, meleg tejből, lisztből és szezámmagból készített tészta.

A római harcosok csata előtt erejük növelésére szezámmagos mézet fogyasztottak.

A méz 80%-ban egyszerű cukrokat tartalmaz, továbbá 22-féle makro- és mikroelemet, enzimeket, flavonoidokat, vitaminokat, aromákat és a gyógynövények specifikus hatóanyagait.

Manapság nagyon fontos lenne, hogy legalább a harmadára szorítsuk vissza a cukorfogyasztást, és – még egészséges állapotban is – fogyasszunk napi 2-3 evőkanál mézet, amely jól karbantartja immunrendszerünket, kedvezően befolyásolja a májmű ködést, segíti a méregtelenítést, ami a „civilizált” világunkban fokozódó környezeti ártalmak miatt elengedhetetlen.

Válasszunk tiszta, jó minőségű, hazai mézet! A sötétebb színű mézek előnyösen hatnak a vörösvérsejtek képzésére, jelentős vas, réz, kobalt, foszfát, cink, stb. tartalmuk miatt. Jól fogunk aludni, ha este elfogyasztunk egy kanál mézet. A lépes méz szintén kedvelt csemege, rágása tisztítja az orrjáratokat, megóv az arcüreggyulladástól. Emellett a méz, mint gyógyító táplálék kitűnően alkalmazható a különböző légúti, emésztőrendszeri, szív- és keringési, idegrendszeri, valamint külső és belső gyulladásos és allergiás betegségekben. A nehezen gyógyuló sebeknél, fekélyeknél és égési sérüléseknél vetekszik a legdrágább gyógykenőcsökkel. Antibakteriális tulajdonságai miatt fertőtlenítő hatású, emellett jó csontképző is. Még a cukorbeteg is fogyaszthat naponta 1 teáskanál akácmézet. Vegyük figyelembe, hogy a sütés, főzés károsan hat a méz minőségére, ezért forró ételbe, italba ne tegyük! A méz – gyors felszívódása miatt – rövid idő alatt megszünteti a fizikai és szellemi fáradtságot. Kinek ne lenne szüksége manapság erre a gyors segítségre! Fogyasszunk rendszeresen napi 2-3 evőkanál mézet, és néhány hónap múlva magunk is el fogunk csodálkozni szokatlanul kedvező hatásán!

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!