Keresés
Close this search box.

A természet „gyógyszergyárai”

//

A természetben élő organizmusok fejlődésük során saját fenntartásuk érdekében olyan mechanizmusokat fejlesztettek ki, amelyek gyakran úgy működnek, mint egy-egy kis gyógyszergyár. Olyan különleges hatóanyagokat termelnek, amelyek alkalmasak például a visszérbetegség, a reuma, a rándulások, duzzanatok kezelésére, izomlazításra és különféle izom- és idegfájdalmak csillapítására. Az embernek „csupán” az a feladata, hogy a gyógyítás szolgálatába állítson olyan hasznos állatokat, mint a méhek, a piócák vagy akár a mérges kígyók (pl. crotalus atrox, naja naja).

A természet „gyógyszergyárai”

A kígyók és az emberek kapcsolatához számos legenda, hagyomány fűződik, melyeknek ősidők óta fontos szerepük volt az emberiség kultúrtörténetében. Már 2000 évvel ezelőtt, az ókorban is megfigyelték, hogy bizonyos kígyómarás fajták gyógyító hatásúak is lehetnek. Az embereket még manapság is többnyire borzongás, félelem fogja el, ha kígyóval, főként, ha mérges kígyóval találkoznak, mivel nem tudják, hogy megfelelő előírásokat betartva, az állatok közelében helyesen viselkedve, azok tulajdonképpen veszélytelenek is lehetnek.

A tudomány fejlődése eredményeként egyre több ismerettel rendelkezünk a kígyómérgekről. Már tudjuk, hogy rendkívül sok biológiailag aktív enzimet és fehérjét tartalmaznak, melyeket számos gyógyszer, illetve kozmetikai készítmény hatóanyagaként felhasználnak. A különböző kígyófajok mérgének hatása eltérő, így elsősorban fájdalomcsillapító, gyulladás gátló, izomlazító, illetve vérrögoldó készítményekhez kerülnek felhasználásra. Kevesen tudják például, hogy az indiai kobra (Naja naja) mérge az egyik legerősebb fájdalomcsillapító, (még a morfinnál is erősebb), ráadásul a hozzászokás veszélye nélkül alkalmazható. A patikákban és bioboltokban recept nélkül hozzájuthatunk olyan kígyóméregből készült, egyedülálló összetételű krémekhez, amelyek hatásosak reumatikus és ízületi problémák, ínhüvely-gyulladás, ideg- és izomfájdalmak, idegbecsípődés, izomláz és izommerevség, illetve izomgörcs gyors oldásában.

Manapság sem fér kétség ahhoz, hogy a modern orvostudomány és gyógyszeripar még mindig nagyon sokat tanulhat a természettől, illetve az évszázados hagyományokon alapuló népgyógyászattól.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!