Keresés
Close this search box.

Kiderült, mi okozza a hőhullámokat!

//

A menopauza során a legtöbb nő tapasztal hőhullámokat, melyek kialakulásáért – a legújabb kutatási eredmények szerint – az agyban a hipotalamusz egyik idegcsoportja felelős. A tudósok szerint, ez a felismerés lehetőséget teremt a megfelelő, célzott terápia kialakítására, amely esetleg túlmutat az eddig alkalmazott ösztrogén-pótláson.

Kiderült, mi okozza
a hőhullámokat!

A menopauza során a petefészkek működése fokozatosan leáll, a női ciklus szabálytalanná válik, a hormonértékek széles határok között ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése be is fejeződik. Mivel a változókori kellemetlen panaszok jó része épp az ösztrogénhiánynak köszönhető, érdemes előbb természetes módszerekkel, életmódi tényezőkkel megoldást keresni, s a hormonpótlás csak végső esetben merül fel, ha már semmi más nem segít.

Felmérések szerint, a nők közel 90%-a megtapasztalja elsősorban hőhullámokat, másodsorban az éjszakai verítékezést, melynek során az erősebb véráramlás miatt a bőr láthatóan kipirosodik, így kísérli meg leadni a hőt. Ugyanez a célja az izzadásnak is. Sokaknál több mint 3 évig fennállnak e kellemetlenségek, sőt meglepő módon, akár az utolsó menstruációt követő 10 évben végig jelen vannak. Van néhány ismert kockázatnövelő tényező is, mint az előzetes méheltávolítás, a dohányzás, jelentősebb alkoholfogyasztás, tartós stressz, depresszióra való hajlam és a korán elmaradó menstruáció.

Az UA College of Medicine kutatói közelebb jutottak e kellemetlen jelenség kiváltó okának megismeréséhez. Beazonosítottak egy KNDy nevű idegsejt csoportot a hipotalamuszban, amely valószínűleg kontrollálja a hőhullámok kialakulását, valamint kapcsolatot teremt az idegrendszer és a hormonális jelek közt.

A KDNy neuronok a keringő ösztrogénre reagálnak. Ha annak szintje lecsökken – ahogy a klimax alatt történik – a neuronok „megzavarodnak”, egyre nagyobbra nőnek és egyre több ingerületátvivő anyagot gyártanak. Mivel pedig kapcsolatban vannak az agy hőtermelő központjával, megnövekedett aktivitásuk téves üzenetet közvetít: „nagyon meleg van”. Így tehát beindul a vazodilatáció, tágulnak az erek, beindul a hőleadás – elkezdünk izzadni, hőhullámok jelentkeznek.

Mit tehetünk magunkért?

Mielőtt a menopauza időszakának panaszait hormonpótlással kívánnánk megszűntetni, érdemes megreformálni az életmódunkat, ami szintén csökkentheti a tüneteket.

Hőhullámok, éjszakai izzadás ellen:

Alvászavarok ellen:

Elhízás és csontritkulás ellen:

Intim panaszok és hüvelyszárazság ellen:

Vizelettartási panaszok ellen:

Enyhébb panaszok esetében tehát, életmódbeli szokásaink átalakításával is csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket, ám ha ez sem hoz megoldást, vagy ha panaszaink súlyosak, rontják az életminőséget, át kell gondolni a hormonpótlás lehetőségét. A döntés előtt a páciensnek mindenképpen szakorvosi vizsgálaton, EKG-n, vérvételen, testsúly- és csontsűrűség mérésen, ultrahang vizsgálaton szükséges részt vennie. A cél a legkisebb, még hatékony adag előírása, amelyet rendszeres orvosi kontroll mellett tudunk biztonságosan alkalmazni.

Dr. Demjén László
szülész-nőgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!