Keresés
Close this search box.

A korai menopauza fokozza a csontritkulást

//

Több évtizedes svéd kutatás eredményeként megállapították, hogy azoknak a nőknek, akiknél korán következik be a menopauza, kétszer olyan nagy esélyük van a csontritkulásra, mint a többieknek. Mit tehetnek, hogy mindez ne jelentsen hátrányt további életükben?

A korai menopauza
fokozza a csontritkulást

A svéd Skåne University Hospital kutatói azt vizsgálták, milyen hatása lehet a korai klimaxnak a csontritkulás kialakulására, a csonttörésekre és végső soron a halálozásra. 390 észak-európai nőnél végeztek hosszú távú vizsgálatokat, átlagéletkoruk kezdetben 48 év volt. Egyik csoportjuknál 47 éves kor előtt jelentkezett a menopauza, a másikban később. Mindegyiküknek megmérték a csontsűrűségét, és ezt a vizsgálatot többször megismételték 77 éves korukig. Ezt a kort a nők negyede már nem élte meg.

A korai menopauzát átélők 56%-ának lett csontritkulása 77 éves korára, míg a másik csoportnak csak 30%-nak. Ebből következően, csonttörés az első csoportban 44,3%-ban, a másodikban mindössze 30,7%-ban fordult elő. A korai menopauzás csoport 52,4%-a, míg a másik csoportnak csupán 35,2%-a nem élte meg a 77 évet.

Az osteoporosis, mint a csont anyagcseréjének betegsége függ a kortól, a genetikától, de vannak olyan rizikótényezők – dohányzás, alkoholfogyasztás, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód – melyek egészségtudatos magatartással elkerülhetők. Utóbbira bizonyíték, hogy fekvő betegeknél már néhány nap alatt megnő a vizelettel ürített kalcium mennyisége, azaz túlsúlyba kerülnek a csontbontó folyamatok.

A kutatás vezetői elmondták: bár a korai klimax jelentős rizikófaktor, a fizikai aktivitás a megelőzés és a folyamat fékezésének legfőbb kulcsa lehet, de a megfelelő orvosi ellátás is fontos szerepet játszik. Ha a csontritkulás öröklődik a családban, már 40 éves kor körül érdemes csontsűrűség mérést végeztetni, de a menopauza időszakában minden nőnek ajánlott a rendszeres ellenőrzés.

Dr. Demjén László
nőgyógyász, menopauza-szakértő
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!