Keresés
Close this search box.

Klimax – alkalmazkodjunk a változáshoz!

//

A British Menopause Society vizsgálata szerint, a nők többsége 50 évesen már találkozik a klimax tüneteivel, de általában nincs tisztában azzal, hogy saját maga mit tehetne a kellemetlen tünetek megelőzése, enyhítése vagy megszüntetése érdekében.

Klimax
– alkalmazkodjunk a változáshoz!

Az ötvenes éveikben járó nők igazán kitűnő munkaerők: a gyermekeik már felnőttek, és komoly szaktudással, munkatapasztalattal rendelkeznek. Érdemes figyelmet fordítaniuk a menopauza idején jelentkező esetleges tünetekre, hogy elkerüljék a komolyabb betegségeket, melyek megakadályozhatnák munkavégzésüket. Emiatt az egyéneknek és a közösségnek is fontos, hogy a nőket felkészítsék a menopauzára, csökkentsék a rizikófaktorokat, javítsák az életminőséget. Mindez ma Magyarországon jelenleg kizárólag a menopauza kezelésében jártas nőgyógyászokra hárul.

A menopauza egy folyamat, amely során a petefészkek működése fokozatos leáll, a női ciklus szabálytalanná válik, a hormonértékek széles határok közt ingadoznak, majd az ösztrogénhormon termelődése be is fejeződik. Ennek a korszaknak számos kellemetlen velejárója lehet, például hőhullámok, éjszakai izzadás, alvás- és hangulatzavarok, vizelettartási nehézségek, a hüvelyi diszkomfort, szárazság, illetve súlygyarapodás.

Hacsak nem túl komolyak a tünetek, már néhány életmódbeli változtatással – a napirendbe iktatott sporttal, a stresszt levezető relaxációval, meditációval, jógával, elegendő pihenéssel megkönnyíthetjük a mindennapokat. Hasznos lehet a hűvös, kiszellőztetett hálószoba, a koffein mérséklése, a medenceizmok megerősítése tornával, ám szexuális problémák esetén javasolt nőgyógyászhoz fordulni.

Hogyan segíthetünk magunkon?

Elhízás és csontritkulás

Hőhullámok, éjszakai izzadás

Alvászavarok

Hangulatzavarok, levertség

Vizelettartási zavarok

Vaginális diszkomfort és szárazság

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!