Keresés
Close this search box.

Vigyázat: a stressz öregít!

//

A stressz korunk népbetegsége. Tipikusan a városi életmódhoz kötődő betegség, okozója rohanó életmódunk, a határidők betartása, a szétforgácsolódás a mindennapok teendői között. Szervezetünk nehezen alkalmazkodik az állandóan változó körülményekhez, az állandósult stressz viszont betegségekhez vezethet, depressziót, neurózist válthat ki, vagy ingerlékenységet, agresszivitást, dührohamokat is provokálhat. Hosszú távon melegágya lehet az alkoholizmusnak, drogfüggőségnek, legrosszabb esetben még öngyilkossági gondolatokat is gerjeszthet.

A stressz fogalma az 1930-as években Selye János kutatásai nyomán vált ismertté. Selye professzor szerint „a stressz az élet sava-borsa”, e nélkül nem lehet élni, csak vegetálni. A stressz kismértékben fontos is, hiszen erős izgalmi állapotot, védekező reakciót indít el szervezetünkben. A stressz reakció képessé tehet minket lángoló szerelemre, gyönyörű alkotások elkészítésére, felkészíthet harcra, életmentő védekezésre is. Azonban mai világunkban a tartós, apró, de egymásra rakodó stressz-szituációk különböző tüneteket válthatnak ki – részben türelmetlenséget, részben az immunrendszer védekezésének gyengülését, ami gyakoribbá váló felső légúti betegségekhez, bőrfertőzésekhez, sőt akár hajhulláshoz is vezethet.

A különböző élethelyzet-változások – így például az otthoni veszekedések, ellentétek a családtagok között, vagy a munkahelyi kapcsolatokban, nyugdíjazás, gyermekek különköltözése, elbocsátás a munkahelyről – gyakran stresszes állapotot idéznek elő. Fontos tudnunk, hogy a stressz felgyorsítja a szervezet biológiai öregedésének folyamatát. Egy amerikai vizsgálat szerint, a tartós stressz hatására, szervezetünk biológiai életkora, azaz elhasználódása akár 10 évvel is meghaladhatja normál életkorunkat, emiatt életünk ennyivel rövidülhet meg.

Fontos, hogy észrevegyük és tudatosítsuk a problémát. A következő lépés a stressz reakció megfelelő kezelése. Fontos az életmód-változtatás, ám ez nem megy egyik napról a másikra. Sokat segíthet a testmozgás, séta a friss levegőn, zenehallgatás, emellett természetes alapanyagú nyugtató szerek szedésével érdemes a nyugalmat visszaállítani.

Az ingerültség, hangos kiabálások ellenszere a Nux vomica, ilyen állapotban az illető apró dolgokon is veszekedik, alvási problémája is van. Gyakori, hogy 1-2 órát is forgolódik elalváskor, később hajnal vége felé felébred, a problémáin rágódik, s nem tud visszaaludni. E szer segíti az elalvást, átalvást, ráadásul nem okoz másnap álmosságérzetet.

A féltékenységgel járó, hisztis dühkitörések csökkentésére a Lachesis nagyon jó hatású. Ebben az állapotban nem ritka, hogy a pohárhoz nyúl a beteg, így az alkoholos függőséget is csökkenti ez a szer. Elaludni csak hajnalban tud, reggel morcosan, fáradtan ébred.

Ha a stresszes kimerültség, ingerlékenység mellett gyakorivá válik a fejfájás és elalvási nehézség, akkor a Kalium phosphoricum golyócska szedése ajánlott.

Nagyfokú kimerültség esetén az egyén egész nap álmos, nem tud koncentrálni, de este mégis nehezen alszik el, alvása felületes és zaklatott – az Acidum phosphoricum golyócska hozza meg a pihentető álmokat. Ebben az állapotban gyakori a „minden mindegy” érzés, ami átcsaphat erős depresszióba is, s ezt minél hamarabb érdemes megelőzni.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!