Keresés
Close this search box.

Védelem kicsiknek és nagyoknak

//

Az évszakváltással járó kellemetlenségek minden korosztály számára kihívást jelentenek. Az őszi-téli szezonális betegségek tüneteire már ősidők óta van megoldás. A természet patikája bőségesen nyújt lehetőséget a felső és alsó légúti gyulladások megelőzésére, kezelésére.

Védelem kicsiknek és nagyoknak

Az időjárás változása kedvez egyes kórokozók szaporodásának és ezzel párhuzamosan életmódunkban is téli üzemmódra kapcsolunk. A kezdeti tünetek megjelenésekor még van időnk és lehetőségünk arra, hogy elkerüljünk egy nagyobb betegséget.

Ha immunrendszerünk ilyenkor kellő támogatást kap, akár pár nap alatt is leküzdhetjük a tüneteket. Ilyenkor fontos a C-vitamin bevitele természetes forrásból (pl. áfonyafélékből), de a homoktövis is igazi „sztár” a téli időszakban, hiszen hatékony immunerősítő, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, és kiváló természetes C-vitaminforrás. Akár megelőzésként, akár a gyógyszeres kezelés támogatásaként is használhatjuk ezekben a hónapokban napi rendszerességgel, minden korosztály esetében.

Akik ilyenkor reszeltek már tormát, biztosan emlékeznek a torma légút tisztító erejére. Izzasztó szerként is dobogós helyen áll! A tormát sokan használják baktérium okozta fertőzések kezelésére.

Sokan ismerhetik a kakukkfű, a fekete retek és a torma mézes változatát is. A kakukkfű tisztítja a légutakat, a tüdőt és enyhíti a köhögést. Önmagában és más gyógynövényekkel kombinálva, nagyon eredményesen használható a téli betegségek kivédésére.

Itt kell megemlítenünk a tüdőfű, a cickafark fű, a lándzsás útifű és a zsálya gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő hatását. E gyógynövények együttes hatásával erős védelmet biztosíthatunk nemcsak a légutaknak, hanem a vesének és a húgyhólyagnak is.

Talán a legismertebbek közé tartozik az echinacea, mint immunerősítő. Önmagában is, de fokhagymával, zsurlóval kiegészítve is nagy segítséget jelent a szervezetnek. Ne engedjük, hogy a tél szépségéből csak a betegség maradjon meg!

Surmanné Taschner Éva
életmód-tanácsadó, természetgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!