Keresés
Close this search box.

Reuma-ízületi masszázs

//

Tágabb értelemben minden ízületi- és izomfájdalommal járó panaszt reumaként emlegetünk. Nem kifejezetten új keletű kór, egyes csontvázleletek tanúsága szerint már időszámításunk előtt is ismerték, sőt, már a dinoszauruszok csontvázain is láthatók ilyen patológiás tünetek.

Az ízületi fájdalmakat kiválthatja gyulladás (arthritis), okozhatja sérülés, huzat, esetleg a szervezetbe bekerülő kórokozók, baktériumok és vírusok. A húgysav anyagcsere-zavarából adódóan a vér húgysav szintje megemelkedik, ami húgysavkristályok formájában kicsapódik az ízületi folyadékban. Leggyakoribb problémás területek a térd, váll, könyök és a csípők.

Ízületi fájdalomhoz vezet az ízületek kopásának folyamata is (artrózis), melyet gyakran degeneratív ízületi betegségnek neveznek. Jellemzően idősebb embereknél jelentkezik – fájdalommal és merevséggel -, de előfordulhat fiatalabb korban is (pl. sportolóknál).

A történelem előtti időktől napjainkig, a természeti népek ősi gyógymódjai, a modern természetgyógyászat és az abból kifejlődő orvostudomány is felvette a harcot ezzel a betegséggel. Sajnos utóbbi általában csak a tüneteket kezeli – gyógyszert vagy műtéti megoldást javasol -, s nem foglalkozik a kiváltó okokkal, pedig azok megszüntetével, a tünet is általában megszűnik.

Az emberiség évezredek óta ismeri a termálvizek jótékony hatását, mely reumás megbetegedések esetén különösen hatékony, pláne, ha ezt masszázzsal is kombináljuk. Megkülönböztetünk ún. keleti és nyugati masszázst. A nyugati masszázs (fürdős-, gyógy-, kötőszöveti-, szegment-, periostális masszázs), csak a fizikai testtel dolgozik. A keleti masszázsok (kínai, siatzu, polinéz, ayurvedikus, tradicionális thai, stb.) a fizikai testen túl az ún. „anatómiailag” nem igazolható, finom „energia testet” is kezelik.

Biztos, hogy nem maradhattak volna fenn évezredeken keresztül a keleti masszázsformák, ha nem lennének eredményesek, így valószínű, hogy a következő évezredekben is működni fognak. Masszázsom ezekre a távol-keleti technikákra épül, mellyel a reumás betegek 80-90%-a eredményesen kezelhető. Már az első néhány kezelés után érezhető a javulás, ha ez elmarad, nincs értelme ezzel a módszerrel tovább folytatni a kezelést.

Talán furcsán hangzik, de a távol-keleten a masszőrök és csontkovácsok többsége vak. Ez nem jelent számukra semmilyen hátrányt, hisz a látó terapeuták is „belső látással” dolgoznak. Csak így képesek egyszerre oldani a páciens fizikai, érzelmi és energetikai blokkjait. A masszázst billegő mozdulattal végezzük, melynek során az alsó Dan Tien pontból folyamatosan energiát pumpálunk a kezelt területre. Az izomgörcsöket, fibrózist, artrózist és ödémákat 7,83 Herzen végzett vibrációval kezeljük (ez a Schuman-rezonancia, vagyis a Föld saját rezgéstartománya).

A módszer része még az akupresszúrás pontok, a reflexológiai, a Shaolin kolostorban használt fájdalom-csökkentő pontok, illetve a neurolymphatikus és neurovaskuláris, valamint a háti SHU és a mellkasi MU pontok használata a kezelés során. A fájdalmas területeket ún. távolhatással, egyes mikro-területeken keresztül kezelem. A terápia része az ún. izomkontroll is, mivel izmaink emlékeznek fizikai és érzelmi traumáinkra, melyek betegséget okoznak, így ezek oldása is elengedhetetlen. Különböző nyomásokkal, ellennyomásokkal enyhül a fájdalom, az ízületi elmozdulások szinte maguktól helyrecsúsznak. A masszázs hatására fokozódik a vér- és nyirokkeringés, gyorsul a salakanyagok kiürülése a szövetekből, így javul azok tápanyag- és oxigénellátása.

Fentiekben leírtakkal jelentősen csökkenthetők a reumás fájdalmak, melyekkel oly sok embernek kell „együttélni”. Visszafordíthatók olyan arthrosisos kopások, porckorong sérvek, fibrózisok, melyet az orvos már csak műtéttel tudott volna „gyógyítani”.

Faragó László
T.: 30/249-2420, 76/485-430
www.medicineman.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!