Keresés
Close this search box.

Alhasi panaszok sokféle okkal

//

Az egyik leggyakoribb panasz, amit az ember átélhet, az az alhasi fájdalom. Nők esetében gyakoribb, és főként nőgyógyászati problémákat jelezhet. Lássuk, melyek a leggyakoribb okok!

Alhasi panaszok sokféle okkal

● Peteérés: sok nő tapasztal a ciklusa középidejében alhasi fájdalmakat, esetleg szúró érzést az egyik petefészke környékén. Ezt többnyire maga az ovuláció okozza, és 1-2 nap alatt a fájdalom el is múlik. Ilyenkor bővebb hüvelyi folyás, esetleg kis pecsételő vérzés is tapasztalható.

● Mióma: igen gyakori, jóindulatú daganat a méh simaizom szövetében. Lehet egészen apró, de akár ökölnyi méretű is, mely komoly alhasi fájdalmakkal járhat. Komolyabb panaszok esetén gyógyszeres kezelés vagy sebészi beavatkozás jöhet szóba.

● Felfázás: A hólyaghurut a húgyutak fertőzését jelenti, mely fájdalmas tünetekkel járhat. Kezelésében nagy segítséget jelent a tőzegáfonya kapszula, de komolyabb panaszok esetén anibiotikumos kezelés szükséges.

● Intim fertőzés: Az alhasi fájdalom mellett a normálistól eltérő színű, állagú és mennyiségű hüvelyi folyással szokott párosulni. Attól függően, hogy bakteriális, gombás vagy vírusos, a kezelés történhet antibiotikummal vagy gombaölővel, de mindegyik esetén szükséges a hüvelyflóra helyreállítása.

● Endometriózis: A méh belső részét borító endometrium megjelenik a méhen kívül is, és ugyanúgy reagál a ciklusra, mint ha a méhben lenne: megvastagszik, majd leválik. Ez komoly gyulladásokat produkál, ami erős hasi fájdalmakban, erős vérzésben és meddőségben nyilvánulhat meg. Diagnózisa laparoszkóiával történik, mely egyben terápiás jellegű is.

● Gyulladás: A méh- vagy a petefészek-gyulladás rendszerint felszálló bakteriális fertőzés következménye, de okozhatja méhen belüli fogamzásgátló eszköz, például spirál is. Kezelése antibiotikummal, gyulladáscsökkentővel történik.

● Mi még? A fentieken kívül alhasi fájdalmat okozhat még: menstruációs görcs, terhesség (az erős görcs, főleg, ha rendszeres és vérzéssel jár, orvosi segítséget igényel), méhen kívüli terhesség, kismedencei ciszta, méhnyakrák, illetve nem nőgyógyászati – elsősorban bél – eredetű problémák.

Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!