Keresés
Close this search box.

Intim panaszok hormonális okokkal

//

Korosztálytól függetlenül, élete során a legtöbb nőnél előfordul valamilyen okból pecsételő vérzés. Hátterében többféle ok – ciszta, gyulladás, nem tökéletes peteérés – is lehet, ám igen gyakori, hogy hormonális zavarra hívja fel a figyelmet.

Intim panaszok hormonális okokkal

A pecsételő vérzés, a barnás folyás hátterében legtöbbször progeszteronhiány áll, így a gyermeket tervező nőknél kiemelt jelentőséggel bír, hogy kezeljék a problémát, hiszen ennek hiányában a beágyazódás nehézségekbe ütközik, mert a méhnyálkahártya leválik. Nem hiába nevezik a terhesség hormonjának.

Az állapot gyakran más betegségekkel együtt jelentkezik, melyek szintén kivizsgálást és kezelést igényelnek.

Pajzsmirigy-alulműködés – A pajzsmirigy és a progeszteron szoros kapcsolatban állnak egymással. A progeszteronhiány, azaz az ösztrogéndominancia, az ellensúlyozatlan ösztrogén csökkenti a pajzsmirigy hormonok hatását. A szervezet ezt érzékeli, így több TSH-t termel. A folyamat ellenkező irányban is működik: a pajzsmirigy alulműködése könnyen vezethet progeszteronhiányhoz. A pajzsmirigy hormonjainak feladata többek között az, hogy segítsék a sejtek progeszteron-felvételét. Ha kevés a pajzsmirigy hormon, progeszteronhiány alakul ki.

Inzulinrezisztencia (IR) – Nem ritka, hogy a három zavar együttesen fordul elő. IR esetében a sejtek „éheznek”. A sejt felszínén képződő inzulin-receptorok „hibásan” jönnek létre, így a sejtek rezisztensek lesznek az inzulin hatására, lényegesen több inzulinnak kell termelődnie ahhoz, hogy sejtekbe cukor kerülhessen.

A pecsételő vérzés kellemetlen, ám könnyen kezelhető probléma. A progeszteronhiányhoz esetlegesen társuló betegségek gyógyszeres kezeléssel korrigálhatók, a progeszteronhiányon pedig hormonpótló készítményekkel – akár természetesekkel is – segíteni lehet, így magunk mögött hagyhatjuk a zavaró tüneteket és következményeket.

Dr. Koppány Viktória
endokrinológus szakorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!