Keresés
Close this search box.

A felkúszó fertőzés veszélyei

//

Tudta-e, hogy minden tizenegyedik újszülött koraszülött? A koraszülöttek gondozása hatalmas pluszterhet ró a társadalomra és az érintett családra, pedig néhány alapvető higiéniai tanáccsal és orvosi gondossággal a koraszülések fele megelőzhető lenne.

A felkúszó fertőzés veszélyei

Az egészséges hüvelyben sok ezer kórokozó is jelen van. Ha a várandósság alatt e kórokozók valamelyike eljut a magzathoz, akkor az anyai szervezet a magzatot kártékony, idegen anyagnak tekinti és igyekszik elvetélni, azaz koraszülni (a spontán abortumok 80%-ban fertőzöttek).

A fertőződés veszélye könnyen kimutatható a hüvelyi pH-érték mérésével. Ma már kapható olyan egyszerű, megbízható eszköz, mellyel ez otthon is meghatározható. Rossz eredmény esetén, nagy a felkúszó fertőzés esélye. A kórokozók ekkor már többségben vannak a „házőrző” laktobaci-lusokhoz viszonyítva. Az egészséges hüvely laktobacilu-sai egy olyan savköpennyel borítják be a hüvelyfalat, amely nem engedi elszaporodni az ott vegetáló kórokozókat. Amikor a laktobacilusok egy antibiotikus kezelés során elpusztulnak, akkor a savköpenyt helyettesíteni kell egyszerű, természetes anyagokat (pl. laktóz, citromsav, szódabikarbóna) tartalmazó hüvelyzuhannyal.

A szappan, a sampon, a természetes vizek, az uszodavíz, a férfi nemi váladéka is rontják a savköpeny állapotát. Ezek után is célszerű a hüvelyzuhanyozás.

A nem egészséges, de még nem is gyulladásos hüvelyben is sokfajta és sokmillió potenciális kórokozó él, melyek nagyobb eséllyel juthatnak be a viselős méh üregébe. A házőrzés további, akár kisfokú elégtelensége is robbanásszerű szaporodást eredményez. (Egy baktérium fél nap alatt is hihetetlen mennyiségre szaporodhat!) A kórokozók mérgei méhen belül olyan magzati károsodást okozhatnak, mely egész életre kihat.

Hüvelygyulladás esetén a laktobacilusok teljesen hiányoznak és savköpeny sincs.

A masszív hüvelygyulladások többsége a helyi kórokozók számlájára írandók. A várandósság előtt célszerű fertőtlenítő oldattal (pl. szerves jód tabletta oldatával) a kórokozók tömegét kiirtani, kimosni, utána a laktobacilusok és a savköpeny védelmét felépíteni és fenntartani a várandósság ideje alatt.

A kórokozók megtámadják, elgennyesítik a méhnyak szövetét, fehérjeoldó enzimjeikkel elfolyósítják a méhnyak csatornájában termelődő, térkitöltő nyákdugót, amelyben a női szervezet ellenanyagai bénítanák a felkúszó kórokozókat. Ezáltal szabad az út a méhüregbe. A kórokozó által termelt méreg felszivárgása elégséges az idő előtti méhösszehúzódások forszírozásához.

A házőrző laktobacilusoknak a kórokozók feletti uralmához és a savköpeny fenntartásához elengedhetetlen a méhszáj alaki és működésbeli hibátlansága.

A méhszájseb, a méhszájrepedés, a nyitott méhnyak-csatorna, a méhnyak-, a méh belhártya krónikus gyulladása, a lesüllyedt méh, a rosszul záró gát mindegyike gyengíti a védelmet.

A felsorolt és sokszor elbagatellizált sérüléseket könnyű „beszerezni”, mert a nő legnagyobb testi próbatétele a szülés, melynek során a méhűr 1 cm3-ről 5 literesre tágul, a 3 mm átmérőjű méhszáj-méhnyaknak 90 mm-re kell kitágulnia, hogy a magzati koponyát kipréselhesse. A rosszul ellátott vetélések is hibákat hagyhatnak maguk után.

Aki jól felkészül, az könnyen, gyorsan szül, és csaknem tökéletesen épül vissza a szervezete az eredeti, egészséges állapotába. Ráadásul így nem veszélyezteti a következő gyermeke egészségét sem.

A szülés, a születés örömeit a család osztatlanul csak akkor élvezheti, ha annak esetleges árnyoldalait a jó felkészüléssel megelőzik.

Dr. Dolhay Balázs
szülész-nőgyógyász
www.dolhay.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!