Keresés
Close this search box.

Intim védelem ötvenen innen és túl

//

A női élet előre haladtával – egyebek mellett – az intim terület önvédelme is csökken. Szárazabbá, sérülékenyebbé válhat, emellett kényelmetlenebb lesz a szexuális együttlét is.

Intim védelem ötvenen innen és túl

A méhnyakrák megjelenésének a második csúcsideje is erre az életszakaszra esik. Ezt azzal magyarázzák, hogy ilyenkor a hüvelyhám és a szeméremtest hámja kevésbé ellenálló, a hölgyek viszont ebben az időszakban már szabadabban élnek a lehetőségeikkel, a partnertől kapott, rákot okozó vírus ezért gyakrabban és eredményesebben támad.

Életkortól függetlenül, a hüvelyt leggyakrabban károsító anyagok az uszoda vagy a természetes vizek, a férfi nemi váladék, a szappan és a lúgos samponok. A fürdőzés káros hatása intim zuhannyal egyszerűen megszüntethető. Szexuális együttlét után is javítja a komfortérzetet egy laktózos öblítés.

További hosszas károsító hatások (pl. tablettás vagy méhen belüli fogamzásgátló, antibiotikum kúra, dohányzás, túlsúly) esetén a kórokozók a hüvely hámrétegét is lemarhatják, és ez akár „lángoló” hüvelygyulladáshoz is vezethet! Már kialakult hüvelygyulladás esetén 2-3 napig javasolt a jód tartalmú hüvelyöblítés, ami minden kórokozót kiírt. Ne vigyük azonban túlzásba a hüvelyzuhanyozást!

Emellett ne feledkezzünk meg a külső nemi szervek tisztán tartásáról sem. Erre, illetve az esetleges viszketés, vagy a bőr megbarnulásának megelőzésére is alkalmasnak ígérkeznek a megfelelő intim mosakodó szerek, melyek egyik legújabb változata már szamárkanca tejet is tartalmaz.

Dr. Dolhay Balázs
szülész-nőgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!