Keresés
Close this search box.

Ciklusproblémák – gyakoribbak, mint gondolná

//

A menstruációs zavarok igen gyakori problémának számítanak. Megjelenhetnek alkalomszerűen, de van, hogy hónapról hónapra sok bosszúságot okoznak a nőknek. Mi számít rendellenesnek és mit lehet ellene tenni?

Ciklusproblémák
– gyakoribbak, mint gondolná

Normál esetben a menstruációs vérzés kb. 28 napos ciklusonként jelentkezik és 4-7 napig tart. Állagát tekintve híg, nem találhatók benne alvadékok, mennyisége nem túlzottan sok, de nem is túl kevés. Fentiektől eltérő esetek rendellenes vérzésnek számítanak, melyet kivizsgálni szükséges!

Túl rövid vagy hosszú ciklus: amennyiben a ciklus 21 napnál rövidebb vagy 35 napnál hosszabb, úgy valószínűleg nem következett be ovuláció. Ez egy-egy ciklus alkalmával megtörténhet, ám ha rendszeressé válik, akkor az problémát jelezhet, melyet legtöbbször hormonterápiával kezelni lehet.

Pecsételő vérzés: hátterében például pajzsmirigyzavar, gyulladás, fogamzásgátló szedése, premenopauza, PCOS, daganat vagy ösztrogéndominancia állhat. A kiváltó ok megszüntetésével e panasznak is búcsút inthetünk.

Túl sok vagy kevés menstruációs vér: a túl kevés vagy a csupán 1-3 napig tartó vérzés anovulációra, illetve premenopauzára is utalhat. A túlzott vérzés mióma, gyulladás, fertőzés, ciszta, polip gyanúját kelti fel, de okozhatja méhen belüli fogamzásgátló eszköz viselése is. Az okok felderítése után nőgyógyászati kezelés szükséges.

Menstruációt megelőző barnás folyás: progeszteronhiányra utalhat, ami nemcsak kellemetlen tünetekkel járhat (például migrén, mellfeszülés, csökkent libidó), de a teherbeesést is megnehezíti, illetve megnöveli a vetélés esélyét is. Progeszteron tartalmú készítményekkel kezelhető, de emellett érdemes az állapot okait is felkutatni (például pajzsmirigyzavar).

Fájdalmas menstruáció: a túlságosan fájdalmas menstruáció leggyakrabban miómára vagy endometriózisra utal, amit gyógyszerekkel, szükség esetén műtéti kezeléssel lehet csak gyógyítani.

Ovulációs vérzés: nem számít abnormálisnak, hogy kisebb vérzéssel járhat, ahogyan kitör a petesejt a tüszőből, ekkor rövid időre megugorhat az ösztrogén szintje is.

Beágyazódási vérzés: a megtermékenyített petesejt a következő menstruáció előtt kb. egy héttel beágyazódik a méh nyálkahártyájába. Ez kis mértékű, csak egy napig tartó, barnás jellegű vérzéssel járhat.

Dr. Lőrincz Ildikó
szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!