Keresés
Close this search box.

A koraszülések száma egyszerű módszerrel lecsökkenthető!

//

A leendő anyukák egyik legnagyobb félelme a koraszülés és annak lehetséges súlyos következményei a babára nézve. A koraszülések hátterében nagyon gyakran méhen belüli fertőzés áll, amelynek oka legtöbb esetben a bakteriális vaginózis.

Mára számos tanulmány megerősítette, hogy a bakteriális vaginózis (BV) talán a legjelentősebb kockázati tényező a koraszülések hátterében, illetve, hogy a hüvelyben élő mikrobaközösség kóros összetétele és/vagy mennyisége az egyik legfontosabb tényező a szülés körüli komplikációk esetében.

Korábbi vizsgálatok megállapították, hogy a bakteriális vaginózis megelőzésével és időben megkezdett kezelésével a koraszülések száma jelentősen visszaszorítható. Ezt igazolja az a vizsgálat is, amelyben arra kérték a résztvevőket, hogy ellenőrizzék a hüvelyi pH-értéküket és keressék fel nőgyógyászukat, amennyiben az érték 4,7 fölé emelkedne. Ezzel az egyszerű módszerrel és a résztvevők aktív közreműködésével sikerült a koraszülések számát radikálisan csökkenteni a vizsgálati csoportban.

A bakteriális vaginózis diagnosztikájában elfogadott a pH mérés. Az egészséges hüvelyi pH 4,2 alatt van. Ezt az állapotot a hüvelyben élő, jótékony Lactobacillusok által termelt tejsav biztosítja. Az alacsony pH és a toxikus H2O2 – amelyet szintén a Lactobacillusok termelnek – gátolják a kórokozó baktériumok nagymértékű elszaporodását. Ha a pH lúgos irányba tolódik, az korrekt jelzője a hüvelyi egyensúly felborulásának és lehetőséget ad valamely patogén kórokozó, vagy kórokozók elszaporodásának.

Mivel a perinatális halálozás 70%-áért a koraszülés tehető felelőssé, ezért még inkább fontos, hogy az egyik legjelentősebb kiváltó okát megelőzzük, illetve időben felismerjük és kezeljük. A hölgyek és leendő anyák körében tehát nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos megőrizni a hüvelyi mikrobióta egyensúlyát; megakadályozni és megelőzni a visszatérő fertőzések kialakulását. A nőgyógyászatban már régóta alkalmaznak hüvelyi probiotikumokat egyrészt a vaginális fertőzések számának csökkentésére, másrészt az antibiotikumos vagy gombaellenes szerekkel történő kezelések kiegészítésére úgy, hogy közben figyelmet fordítanak a hüvelyflóra regenerációjára.

Sajnos a rutinba még mindig nem épült be 100%-osan a probiotikumok hüvelyi alkalmazása ilyen esetekben, pedig a nőgyógyászat már régóta alkalmazza biztonsággal, sikerrel és mellékhatások nélkül ezt a módszert. Az egyik legismertebb a Lactobacillus casei rhamnosus faj speciális, Lcr35R probiotikus törzse, amelyet a nőgyógyászat már 40 éve alkalmaz. A koraszülések számának visszaszorítása érdekében ugyanis, nemcsak a bakteriális vaginózis gyors és korrekt diagnózisára van szükség, hanem arra is, hogy a kezelését követően ne történjen ismételt fertőzés. A Lactobacillusok a domináns nemzetség a hüvelyi mikroflórában. Aktivitásuknak köszönhető elsősorban a természetes és egészséges egyensúly fennmaradása, így figyelmet érdemelnek az olyan természetes módszerek, melyek képesek őket megfelelő számban, tartósan biztosítani a hüvelyflórában.

A szerző eredeti cikke és a szakirodalmi hivatkozások a www.drprobiotikum.hu oldalon olvashatók.

Balassa Tímea MSc okl. biológus
tudományos tanácsadó

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!