Keresés
Close this search box.

Intim higiénia nőknek

//

A hüvelyben a „házőrző” lakto-bacik között mindig bujkálnak kórokozók is. A lakto-bacik és a kórokozók számaránya nagyon gyorsan változik. A lakto-bacik a savanyú környezetben, a kórokozók pedig a kevésbé savanyú környezetben szaporodnak. Csaknem minden bejutó anyag nem (eléggé) savanyú ahhoz, hogy benne a lakto-bacik sokan és egészségesen legyenek. Hogyan tarthatjuk fenn mégis az egészséges egyensúlyt?

Intim higiénia nőknek

A hüvelyt leggyakrabban károsító anyagok az uszoda vagy a természetes vizek, a férfi nemi váladék, a szappan és a lúgos samponok.

Az uszoda vagy a természetes vizek káros hatása intim zuhany használatával egyszerűen megszűntethető. A hüvelybe került lúgos vizet strandolás (előtt és) után haladéktalanul ki kell mosni. Ehhez laktóz, szódabikarbóna és citromsav tartalmú pezsgőtablettából készült hüvelyöblítő oldatot ajánlok. Ezen természetes összetevők nem allergizálnak, pH értékük az egészséges hüvelyben mérhető pH-val egyezik meg.

Eseti károsítók hatásának visszaszorítására tehát hüvelyzuhanyozást ajánlunk. További hosszas károsító hatások (pl. tablettás vagy méhen belüli fogamzásgátló, antibiotikum kúra, dohányzás, túlsúly) esetén a kórokozók a hüvely hámrétegét is lemarhatják, és ez akár „lángoló” hüvelygyulladáshoz is vezethet!

Ha már kialakult hüvelygyulladásban szenved, 2-3 napig használjon jód tartalmú hüvelyöblítést, ez minden kórokozót kiírt. A hüvelyflóra visszaállítására is érdemes odafigyelni: legkönnyebb módja ennek laktóz tartalmú pezsgőtabletta oldatával végzett irrigálás. A hüvelyzuhanyozást ne vigye túlzásba!

A hüvelyöblítés mellett nem szabad megfeledkezni a külső nemi szervek tisztán tartásáról sem. Az erre a területre speciálisan kifejlesztett, mai tudásunk szerint a legmodernebb, szamárkancatej tartalmú intim mosakodót ajánljuk.

Dr. Dolhay Balázs
szülész-nőgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!