Keresés
Close this search box.

Meddőség és progeszteronhiány

//

Manapság a figyelem középpontjába került a progeszteron hormon, mivel hiánya egyre gyakoribb jelenség, s a következmények a fejfájástól egészen a meddőségig terjedhetnek.

Meddőség és progeszteronhiány

A progeszteron az egyik legfontosabb női hormon, melynek a megfelelő menstruációban, a várandósság létrejöttében és megtartásában is nagy szerepe van. Hiányában a tüszőrepedés és a beágyazódás nem valósul meg, így a meddőség egyik fő okozójaként tartják számon.

Az egyre gyakoribb progeszteronhiány a teherbeesési nehézségeken kívül sok egyéb tünetet is okoz: menstruáció előtti barnás váladék, fejfájás, stressz, csökkent libidó, ödéma, PMS, szédülés, mellfeszülés.

A progeszteronhiány oka lehet például egyéb hormonális zavar – PCOS, pajzsmirigy alulműködés, inzulin rezisztencia, a prolaktin-szint emelkedése, mellékvese működési zavar –, illetve D-vitaminhiány.

A PCOS már szinte népbetegség, melynek során ciszták alakulnak ki a petefészekben, nem termelődik elegendő ösztrogén és progeszteron, az LH-szint viszont megemelkedik.

Ennek hatására nincs peteérés, nem következik be tüszőrepedés, így sárgatest sem képződik, tehát a terhesség sem tud létrejönni.

A PCOS számtalan kellemetlen tünete enyhíthető, akár meg is szüntethető fogamzásgátló tablettával, ami viszont lehetetlenné teszi a teherbe esést.

Prof. Daniela Jakubowicz (Wolfson Medical Center) kutatási eredményei szerint, a normál súlyú, PCOS-ben szenvedő nők célzott táplálkozással – magasabb kalóriatartalmú reggelivel, majd fokozatosan csökkenő mennyiségű ebéddel és vacsorával – eredményesen mérsékelhetik az inzulinrezisztenciát és a tesztoszteron szintjüket, ami – hosszabb távon – megfelelő peteéréshez vezethet.

A kezelőorvossal konzultálva, a progeszteronhiány vérvétellel történő igazolása, illetve a háttérben meghúzódó okok felderítése után, megfelelő diéta, gyógyteák, D-vitaminpótlás, barátcserje tartalmú készítmények, illetve szükség esetén gyógyszeres kezelés útján a probléma kellő türelemmel és kitartással, általában sikeresen kezelhető.

Dr. Bérczy Judit
endokrinológus főorvos
dr. Koppány Viktória
endokrinológus szakorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!