Keresés
Close this search box.

Fogyókúra Feng Shuival

//

Földünkön legalább 300 millió elhízott ember él, további 750 millió túlsúlyos – főleg a magasan fejlett országokban. Az USA-ban a felnőtt lakosság kb. 60%-a túlsúlyos, a gyerekeknél ez az arány 13%-ot tesz ki. Emiatt egyre gyakrabban esünk olyan civilizációs betegségek áldozatául, mint például a cukorbetegség, vagy a szív- és érrendszeri betegségek.

Évezredeken át elődeink vadászó és gyűjtögető életmódot folytattak, így közel voltak a Természethez. Csupán a táplálék megszerzése érdekében naponta 20-30 kilométert tettek meg – az ennek megfelelő kalória-felhasználás mellett.

Az évszaknak és a vadász szerencséjének függvényében a táplálék vagy bőséges és változatos volt, vagy szűkös és egyoldalú. Szervezetük a zsírokat, mint tartalék tápanyagot tárolta a „szűkösebb” időszakokra, például a téli hónapokra. Az a „bio-software”, amely anyagcserénk szabályozását végzi, manapság is változatlanul erre az életmódra van beprogramozva.

Táplálkozás-pszichológiai szempontból az ősidőkhöz hasonlóan még mindig vadászok és gyűjtögetők vagyunk. Ennek megfelelően testünk továbbra is rendszeres, kitartó mozgásra és változatos táplálékra vágyik, de legfőképpen épp annyi táplálék mennyiségre, ami megfelel az energia-felhasználás mértékének.

Életmódunk és étkezési szokásaink viszont teljesen megváltoztak. Sokkal kevesebbet és rendszertelenül mozgunk, így lényegesen kevesebb energiát használunk fel. Emellett évszaktól függetlenül, nap, mint nap felesleges táplálékot, kalóriát halmozunk fel szervezetünkben, úgy „gyűjtögetünk”, raktározunk, mintha a következő napokban, hetekben nem lenne mit ennünk, mintha ínséges időszak köszöntene ránk, s szeretnénk elkerülni az éhhalált.

A nagy bőségben gyakran azt sem nézzük meg, hogy mit eszünk, s a mohón behabzsolt „üres kalóriák” sokszor sem minőségükben, sem összetételükben nem felelnek meg „bio-software”-ünk elvárásainak.

Az evés manapság nem a túléléshez szükséges energia mennyiség pótlására irányul, sokkal inkább egy olyan örömszerző tevékenységgé vált, amely a stressz, a konfliktusok és frusztrációk leépítését szolgálja. Emiatt könnyen túllépjük a ténylegesen szükséges mennyiséget, aminek hosszú távon súlyos következményei lehetnek.

A feng shui ebben is segítségünkre lehet, ha betartunk néhány egyszerű szabályt:

1. A konyha ne legyen a bejárati ajtóval szemben, vagy ne legyen belépéskor közvetlenül látható. Ellenkező esetben hazatéréskor tudatalattink csak és kizárólag az ételekre, az evésre koncentrál.

2. Használjunk a konyhában és az étkezőben piros, vöröses színeket, akár falszínként, akár egyéb kiegészítőként. A piros ugyanis serkenti az emésztést, fokozza az anyagcserét, ezáltal csökkenti a zsírlerakódás esélyét.

3. Figyeljünk a hűtő és fűtő hatású élelmiszerek fogyasztásának egyensúlyára, mivel ezzel a kiegyensúlyozott táplálkozást, a jin és jang energiák egyensúlyát segíthetjük elő.

4. Táplálkozzunk az 5 elem szerinti minőségben és sorrendiségben, az előző lapszám „Feng shui konyhaművészet” c. cikkében leírtak szerint. Az 5 elem tápláló ciklusa szerinti étkezés betartásával elkerülhető a jelentős mennyiségű súlynövekedés.

5. A jól megvilágított helyiség növeli komfortérzetünket, ezáltal kényelmesebben és lassabban eszünk. Ez nagyon fontos szempont, hiszen a kényelmetlen körülmények között, gyorsan bekapott, nem alaposan megrágott táplálék a gyomorba kerülve veszélyt jelent emésztési egyensúlyunk felborulására.

6. Étkezőnkben és konyhánkban kapjon hangsúlyos szerepet a Fa-elem, akár a bútorok és berendezési tárgyak anyagát illetően, akár zöld színek, álló, hasábos formák, vagy egyéb Fa-elem szimbólumok (lásd az előző számokban) révén, ami akár egy szép szobanövény is lehet. A Fa-elem ugyanis hatékonyan segíti az anyagcsere építő és lebontó folyamatainak kiegyensúlyozását, ami az elhízás szempontjából meghatározó.

Dr. Szemereyné Nagy Melinda
a Feng Shui Magazin főszerkesztője

A témáról részletesen olvashat a Feng Shui Magazinban,
amely kapható az újságárusoknál,
vagy megrendelhető a 06 (1) 385-06-01 telefonszámon.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!