Keresés
Close this search box.

Feng shui a kertben

//

Ahogy a szem a lélek tükre, úgy a kert a tulajdonos egyéniségéről, sajátos kisugárzásáról árulkodik. A kert alapján egyértelműen beazonosíthatók a tulajdonos személyiségjegyei. Soha ne feledkezzünk meg viszont arról sem, hogy magának a kertnek is „lelke” van!

Egy kert ugyanúgy működik mint egy szervezet. Megvan a maga napi, havi és éves ciklusa. A kövek a vázrendszert testesítik meg, melyre izomként tapad a föld, a víz pedig a vérnek felel meg, míg a kerti utak testesítik meg az ereket. Figyelmesen szemlélve még arra is ráérezhetünk, hogy hol van a kert „szíve”. Ne vezessünk át rajta ösvényt, és száműzzük onnan a rendezetlenségnek, illetve az agresszivitást sugárzó, energiát csökkentő szúrós növényeket!

A kert pozitív kisugárzása folyamatosan hozzájárul az ott lakók energetikai jólétéhez, ezen keresztül testi-lelki egészségéhez. Viszonzásként növényeink is szeretetet és gondoskodást várnak.

Szerencsés esetben telkünk (bejárattal szemben állva) bal oldala egy kicsit magasabb, mint a jobb. Ezt létrehozhatják a terepviszonyok, vagy bal oldalon egy magasabb és jobb oldalon egy alacsonyabb szomszéd ház, esetleg fa. Ha nem rendelkezünk ilyen adottságokkal, akkor ezt fák, bokrok ültetésével saját magunk is megteremthetjük. Előnyös, ha kertünk vége kissé emelkedik, amennyiben ez nem így lenne, ültessünk oda is fákat.

Akárcsak a házban az előszoba, a kertben pedig az előkert tekinthető a tulajdonos „névjegykártyájának”. A kert hátsó része átláthatatlan falként stabilitást jelent, de ne tűnjön ez elszigetelődésnek. Találjuk meg a laza elhelyezkedés és a dús növényzet helyes arányával a fény és árnyék, azaz a yin és yang egyensúlyát, hogy egyik se kerüljön túlsúlyba.

Kanyargós ösvényekkel vezessük a csí-t a kertben úgy, hogy ne irányítsunk egyenes, „támadó” jellegű energiát a bejárati ajtó felé. Az út kő burkolata a Föld elemet, a stabilitást, a családtagok közötti kapcsolatot erősíti. Szökőkút vagy – ideális esetben – patak csörgedezése megsokszorozza a kert energiáját. Egy csendes kis tavacska nyugalmat, békét sugároz a lakók felé. A köveknek szintén jótékony hatásuk van, akár sziklakert részeként, akár csak dekoráció céljából helyezzük el őket. A finom, kerek kövek a nőies (yin), míg a szögletesebb, keményebb anyagúak a férfias (yang) energiát testesítik meg. A csoportosan elhelyezett kövek biztonságot, nyugalmat árasztanak, helyük a hátsó kertben van, ha egy nagy követ szeretnénk, az előkertben keressünk számára helyet. Házunk hiányterületeit a fákon, bokrokon és lámpákon kívül kövekkel is korrigálhatjuk. Amennyiben az a DNY-i oldalon, a párkapcsolatokért felelős területen van, helyezzünk el egy kisebb és egy nagyobb követ, esetleg fokozzuk a hatást kerti világítással.

A kerti lámpák yang energiája valamennyi életterület energiáját pozitívan befolyásolják, de csak akkor, ha használjuk is őket. Hasznos lehet energetikai szempontból a kert négy sarkában elhelyezett lámpa, az ösvények mentén pedig kifejezetten ajánlott. A földbe süllyesztett világítás lágyabbá teszi az összhatást, a fákat alulról megvilágítva pedig kellemes szórt fényt kapunk. Fordítsunk nagy gondot a bejárati ajtó környékének megvilágítására is.

Kerti szobraink is fokozzák az energia áramlást. A feng shuis állatszimbólumokat a következők szerint tájoljunk: D- madár, ló, É-teknős, K-nyúl, Ny-kakas, tigris, DK-sárkány, kígyó, DNy-bika, ÉK-tigris, ökör, ÉNy-disznó.

A kerti pavilonoknál a feng shui a hangsúlyt az oldalak számára teszi. A téglalap stabilitást, az ötszögű az 5 elemet jeleníti meg, a hatszögű az anyagi és érzelmi gazdagság, a szeretet és partnerkapcsolat területén ígér előrelépést, míg a nyolcszögű épület szerencsét, jólétet és harmóniát hoz életünkbe.

Végezetül a kíniak azt javasolják, hogy adjunk nevet kertünknek, mivel ezáltal megszemélyesítve a benne található növények és tárgyak még inkább életre kelnek, és valóban életünk aktív részeseivé válnak.

Dr. Szemereyné Nagy Melinda

E témáról részletesen olvashat a Feng Shui Magazinban,
amely kapható az újságárusoknál,
vagy megrendelhető a 385-0601 telefonszámon.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!