Keresés
Close this search box.

FENG SHUI a konyhában

//

A legtöbb tradicionális kultúra a konyhát tekinti a családi egészség és jólét központjának, sőt időnként családi szent helyként is emlegetik. A konyha a chi (energia) forrása, a háziasszony konyhai ténykedése pedig alapvetően befolyásolja az ételek minőségét, energiaszintjét, ezen keresztül tehát a család egészségét és békéjét.

A klasszikus feng shui a konyhát tekinti a legfontosabb helyiségnek, amely a családi harmóniát hivatott megteremteni, emiatt a helyiségnek kell a legkellemesebbnek és legmelegebb hangulatúnak lennie az egész lakásban. Érdemes a konyhát a lakótér egy csendes, kissé elszigetelt részébe helyezni, ahol az étel készítését semmiféle átjárás nem zavarja meg. A főzés ugyanis szeretet-megnyilvánulást is jelent a család többi tagja felé. A nyugalom, a megfelelő tér és a csend segítenek megteremteni a főzés alkotó energiáit, melyek megőrzik a család egészségét.

Napjaink építészetében – helytelen módon – gyakran teszik a konyhát a főbejárat és a ház hátsó kijárata közé. Az így keletkezett huzatenergia megakadályozza a nyugodt légkör kialakítását, az elmélyült kreatív energiák kiaknázását. Tovább rontja a helyzetet, ha a háziasszony a konyha bejáratának háttal állva főz . Ugyancsak hiba a tűzhelyet az ablak elé, vagy a tetőtéri ablak alá, esetleg épp a huzatenergia útjába helyeznünk, hiszen ilyenkor a konyhában oly fontos energia egyszerűen szétoszlik, elillan. A tűzhely ideális helye a konyha bejáratától jobbra vagy balra eső falon, a huzatenergiától védett területen van. A modern konyhákban középen elhelyezett tűzhely esetében a szakácsnő személyisége a döntő, amennyiben számára nem zavaró ez az elhelyezés, akkor csupán a környező vágó-élek kiküszöbölésére kell fokozottan odafigyelnie.

A konyhában még inkább mellőzzük a kiálló, hegyes vagy szögletes éleket! Negatívan befolyásolják az elkészített étel minőségét, ha az étkező pult, asztal, vagy egyéb konyhai bútor felől ún. „mérgező nyilak” (hegyes élek) irányulnak a tűzhely felé. A nem megfelelő szögben elhelyezett páraelszívó ugyancsak vágó energiát irányíthat a háziasszonyra vagy a tűzhelyre.

A nap és a tűz analógiájából kiindulva őseink nyílt tűzön elkészített, életet adó étkeit manapság leginkább a gáztűzhely nyílt lángján főzve közelíthetjük meg, semmiképp sem az egyébként modern és kényelmes elektromos tűzhelyekkel vagy mikrohullámú sütőkkel. Ne feledjük, az eredeti ősenergia, a Tűz egyben a napot jelenti, a nap energiája pedig az életet szimbolizálja!

Mivel a konyhában a Tűz és Víz elem egyaránt jelen van, s tudjuk, hogy ezek egymás hatását kioltják, ne tegyük a tűzhely mellé vagy vele szemközt a mosogatót, a mosogató gépet, vagy az ugyancsak víz elemet képviselő hűtőt, fagyasztót, esetleg mosógépet. Amennyiben nem tudjuk őket más helyzetbe tenni, használjuk ki az öt elem ismert építő ciklusát (Víz-Fa-Tűz-Föld-Fém), s helyezzük a Tűz és Víz közé a hiányzó elemet, a Fát akár egy vágódeszka, vagy egyéb Fa elemet szimbolizáló tárgy formájában.

Mindannyiunk számára érzékelhető, hogy egy üresen tátongó éléskamra vagy hűtő kevéssé vonzza a chi-t, míg egy jól megrakott hűtő, vagy tele konyhaszekrény a gazdagság, a jólét, a vendégszeretet és a fejlődés energiáit vonzza.

Étkező asztalunk kiválasztásánál részesítjük előnyben a kerek vagy ovális formát! Helyezzük asztalunkat védett helyre, és szenteljünk nagy figyelmet az ízléses terítésre! Törekedjünk arra, hogy a család mind gyakrabban étkezzék együtt, s száműzzük ilyenkor messzire a tv-t, amely akadályozza a chi pozitív áramlását, és gátat szab a családtagok rendkívül fontos, meghitt beszélgetéseinek. Mindezekre odafigyelve megteremthetjük egészséges, boldog és pozitív rezgésekben gazdag életünket.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!