Keresés
Close this search box.

Feng Shui – Az ideális gyerekszoba

//

Sokat foglalkoztunk már a számunkra legmegfelelőbb környezet kialakításával, most nézzük meg, hogyan varázsolhatunk gyermekeink számára is kellemes, meghitt, ugyanakkor fejlődésüket is segítő kis birodalmat.

Nagy kihívást jelent meghatározni egy olyan szoba méretét és berendezését, melynek lakói folyamatosan nőnek, fejlődnek, állandóan aktívak és kreatívak. Gyermekeink mindennapjai nagymértékben függnek szobájuk elhelyezkedésétől és berendezésétől, sőt az sem mindegy, sikerül-e az egyéniségüknek megfelelő színösszeállítást eltalálnunk.

Figyelembe vehetjük a feng shui szerinti elem megfelelő színeit és anyagait, de amennyiben megvalósítható, inkább részesítsük előnybe gyermekünk kívánságát. Valamennyi gyerekre nyugtatóan hatnak a zöld és kék színárnyalatok, a pasztell sárga változatai pedig fokozzák az agyműködést, ennek ellenére nem okoznak álmatlanságot.

Az energia szabad áramlása érdekében lehetőleg tartsuk a szoba közepét üresen, mindegy hogy használják-e a gyerekek játékra, tanulásra vagy sem. Amennyiben egy szobában két gyerek is lakik, hagyjuk, hogy mindketten kialakítsák saját kis területüket. Szintén az energiaáramlást segítik a gyerekszobában elhelyezett tetszetős, színes, felfüggesztett mozgókák. Az ágy fölé azonban ne akasszunk olyan tárgyakat, amik alvászavart okozhatnak.

Szintén nem célszerű az ágyat világítótestek, polcok, gerendák alá elhelyezni. A könyvekkel telerakott polc ugyanis fejfájást, rossz alvást eredményezhet.

Gyermekeink KUA-számának ismeretében besorolhatjuk őket a keleti vagy nyugati házas csoportba. Az 1, 3, 4 és 9 számúak kedvező irányai a kelet, dél-kelet, dél és az észak. A nyugati csoportba tartozók (2, 6, 7, 8) támogató irányai a dél-nyugat, nyugat, észak- nyugat és az észak-kelet. Ötös KUA számú lányok a 8, fiúk a 2 számhoz tartoznak.

Ha a házon belül a gyerekszoba valamelyik kedvező égtáj irányában helyezkedik el, már félig nyert ügyünk van, hiszen gyermekünk idejének nagy részét egy energetikailag támogató környezetben tölti

A szobán belül a legfontosabb az ágy elhelyezkedése, melyet a huzat miatt ne tegyünk ajtó és ablak közé. Ugyanakkor lábbal az ajtó felé sem szerencsés fektetni gyermekünket. Ha gyerekeink emeletes ágyon alszanak, időnként váltogassák helyüket, mert az alul fekvő, bezártságot érezhet, s hogy állandó nyomás nehezedik rá. Fessük az ágy „mennyezetét” világos színűre, ami térhatást kölcsönöz és enyhíti a nyomasztó érzést.

A bútorok méretei igazodjanak a gyermek életkorához. A felnőtt méretű bútorok között – Liliput embereihez hasonlóan – rémültnek érezheti magát, bizonytalanság, félelem és depresszió jelentkezhet. Amennyiben tükröt teszünk a gyerekszobába, abban teljes egészében láthassa magát, de az éjszaka sötétjében, az ágyból ne tudjon belenézni, mert ez zavaró, akár ijesztő is lehet számára.

Az íróasztalt úgy helyezzük el, hogy a gyermek háta mögött fal, és ne ablak legyen, s valamelyik számára kedvező irányba nézzen. Ne üljön háttal az ajtónak, de lehetőleg ne lásson ki az ablakon, mert úgy figyelme könnyen elkalandozhatna. Szorítsuk rá a gyereket, hogy íróasztalán rendet tartson, hiszen egy átláthatatlan kupac fölött ülve nem lehet koncentrálni, logikusan gondolkodni és rendesen dolgozni. Rendetlen környezet kusza, rendezetlen gondolatokat eredményez! Figyeljünk arra, hogy az íróasztal ne legyen ferde tetősík vagy gerenda, esetleg tetőablak alatt! Az íróasztalnál se üljön a gyerek egy polc alatt, ajtó-ablak között, ne irányuljanak rá a berendezési tárgyak sarkai.

A szobát és az íróasztalt is feloszthatjuk a báguá-térkép szerint. Így az íróasztal bal alsó sarkába, illetve a szoba bejáratától balra eső sarokba (az önművelés-tudás életterületére) helyezett bagoly segítheti gyermekünk tanulási eredményeit. Égtájak szerinti megközelítésben a dél-keleti irány felel meg ugyanennek az életterületnek.

Nem feltétlenül a legjobb megoldás, ha a legkisebb szoba lesz a gyereké, hiszen a kicsiknek nagy térre van szükségük a fejlődéshez, hogy ne fojtsuk el tehát energiájukat és kreativitásukat. A szoba, a bútorok, a falszínek legyenek világosak és vidámak, a bútorok lehetőleg legömbölyítettek. A tapéta mintája és a fellógatott képek okozzanak örömet a gyerekeknek. A színes játék-kavalkád már eleve mozgalmasságot ad egy gyerekszobának, ezért jó, ha a falak, a bútorok színe nem túl harsány, hanem egyfajta nyugodt hátteret, keretet ad a sok-sok apró tárgynak.

A gyerekszoba kialakításánál vegyük figyelembe a kicsik kívánságait is, hiszen számukra készítünk hosszú távra kellemes „fészket”, ami önmagában persze kevés, kell mellé sok törődés, odafigyelés, lelki támogatás, melyhez sok türelmet és örömet kívánok Önöknek gyakorló anyaként is.

Dr. Szemereyné Nagy Melinda

E témáról részletesen olvashat a Feng Shui Magazinban,
amely kapható az újságárusoknál,
megrendelhető a 385-0601 telefonszámon.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!