Keresés
Close this search box.

Intim egészség várandósság alatt is

//

Sokan nem tudják, hogy a hüvelyi folyás természetes, sőt szükséges jelenség: ez biztosítja a hüvely egészségét és véd a fertőzésekkel szemben. Mennyisége és állaga a ciklus és egyéb hormonális hatások, így a várandósság és a menopauza során, illetve más tényezők, például fertőzések hatására is változhat.

Szerepe teháta hüvely nedvesen tartása, a tisztulás, a fertőzésekkel szembeni védelem, melyet a benne található lactobacillusok által fenntartott savas közeg biztosít.

Színe fehér, szinte átlátszó, szagtalan, nem darabos. Mennyiségét több tényező befolyásolja: például a ciklus, pszichéstényezők, nemi izgalom,várandósság.

Minősége is változó, az ovuláció idején például a nyák nyúlós, még inkább átlátszó, segíti, hogy a spermiumok könnyebben jussanak el a megtermékenyítésre váró petesejthez.

Az első gyermeküket váró kismamák gyakran megrémülnek, ha nagyobb mennyiségű váladékot tapasztalnak, félve, hogy épp most fertőződtek meg. Igaz, hogy ilyenkor legyengül a védekezés, ráadásul a növekvő has miatt az intim területek, az összefekvő bőrfelületek nehezebben szellőznek, a kórokozók is könnyebben elszaporodnak, ám a szervezet épp a bővebb váladéktermeléssel próbál védekezni a fertőzésekkel szemben.

Figyeljünk a megváltozott színre: ha sárgás, akkor inkább gombás fertőzés, fehér szín esetén bakteriális gyulladás állhat fenn. Emellett egyéb panaszok is jelentkezhetnek (pl. kellemetlen szag, alhasi fájdalom, viszketés, fájdalmas közösülés), ilyen esetekben mielőbbi kezelés szükséges, mivel a felszálló bakteriális fertőzés a babát is veszélyeztetheti, és koraszülés indulhat meg.

Dr. Hetényi Gábor
nőgyógyász szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!