Keresés
Close this search box.

Egészségvédő tanácsok kicsiknek és nagyoknak

//

A felnőttekhez hasonlóan a kicsik között is vannak „fertőzésre fogékony gyerekek”, akik genetikai okból a kórokozókra különösen intenzíven reagálnak. Esetükben gyakoribbak és hosszabb lefolyásúak a betegségek, illetve több komplikációval járhatnak. Lássuk (a teljesség igénye nélkül), mit tehetünk gyerekeinkért – és saját magunkért – a megelőzés vagy a gyorsabb felépülés érdekében.

Mit használjunk immunerősítőként?

A fertőzésekre való hajlam egyik lehetséges oka az A-immunglobulin hiánya. Ennek a védőanyagnak az a szerepe, hogy megakadályozza a kórokozók behatolását a nyálkahártyába.

▶ A kolosztrum, az anyatej fő immunerősítő komponense fontos immunglobulinokat – IgA, IgD, IgE, IgG, IgM –, továbbá leukineket, lactoferrint és lysozymet tartalmaz. Fokozza a fehérvérsejtek termelődését és aktivitását, vagyis a sejtes immunválaszt. Ez védi a babákat a szoptatás idején. Gyerekek és felnőttek egyaránt szedhetik kapszula formájában megelőzésre és kezelésre is.

Beta-glucan: különféle növények, gombák és baktériumok sejtfalában található. Főleg a macrophag granulocyták (takarító sejtek) aktivitását fokozza, segíti az idegen sejtek, kórokozók kisöprését.

Apigenin: a búzacsíra, petrezselyem, zeller, egyes gombák és a kamilla közös immunerősítő, antioxidáns, gyulladáscsökkentő komponense. Egyes vizsgálatok szerint támogatja az immunrendszer „hibajavító” képességét is.

Flavonoidok: a zöldségek és gyümölcsök számtalan sejtvédő antioxidáns, allergiás reakciókat csökkentő, illetve vírusok elleni védelmet segítő flavonoidot tartalmaznak. Gyerekeknek elsősorban magas flavintartalmú bogyós gyümölcsökből készült (nem cukrozott) lekvárokat és italokat érdemes adni, felnőttek kapszulaként is szedhetik nagyobb adagban, C-vitaminnal kombináltan.

Probiotikumok – Bélflóránk károsodása jelentős immungyengeséghez, krónikus fertőzésekhez, gyulladásokhoz, allergiákhoz vezethet. A sérült bélflórát probiotikumokkal regenerálhatjuk, melyeket érdemes 3-4 hónapos kúra formájában szedni.

Szedjünk vitaminokat, ásványi anyagokat is!

Íme a legfontosabb vitaminok és ásványi anyagok, melyeket érdemes az egész családnak fogyasztania, különösen a vírussokkal terhelt időszakokban:

C-vitamin: gyerekeknek oldatban vagy rágótablettaként (500 mg) – akut betegség esetén 1-2 héten át 2-3×500 mg, majd térjünk vissza a normál napi dózisra. Felnőtteknek 1-2×1000 mg megelőzésre és akut esetben 2-3 hétig 3-4×1000 mg.

Cink: gyerekeknek 25 mg-os tabletta (szükség esetén összetörve, vízzel elkeverve), akut fertőzés esetén 3-4 napon át napi 2-szer is adható. Felnőtteknek esténként 50 mg/nap 3-4 hónapig, majd 1 hónap szünet után újra kezdhető.

Szelén: gyerekeknek kortól és testsúlytól függően 50–100 mcg/nap reggel, maximum 4-6 hónapig, majd 1 hónap szünet javasolt. Felnőtteknek 200 mcg/nap ajánlott.

D-vitamin: életkortól függően kicsiknek 1000–3000NE/nap megelőzésre naponta. Akut fertőzés esetén 1-2 hétig napi 2-szer is adható, majd csökkentsük vissza az adagot! Felnőtteknek testsúlytól függően 5000–8000 NE/nap javasolt, akut fertőzéseknél 1-2 hétig ez az adag duplázható.

B-vitamin komplex: kicsiknek oldatként, felnőtteknek kapszulában 4-6 hónapon át napi 1-2×1 kapszula javasolt.

Erős nátha esetén átmenetileg gyulladáscsökkentő orrcseppet, majd sóoldatot alkalmazzunk – kisgyermekek számára ilyen készítmény készen is kapható a gyógyszertárakban.

Torokfertőtlenítőként egy héten át fújjunk napi többször propolisz sprayt a garatba – gyerekeknél oviba vagy iskolába indulás előtt reggel is!

Javasolt teák – A csipkebogyó a legjobb természetes C-vitaminforrások egyike, teáját hidegen, langyosan áztatva készítsük! Szintén hatékony segítő lehet gyulladáscsökkentő, immunerősítő céllal az echinacea, a bodorrózsa, kakukkfű, kamilla, citromfű, zsálya és a bodza teája, melyekből keveréket is készíthetünk mézzel ízesítve.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamininfúziók, immunerősítés, allergiák, intoleranciák kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!