Keresés
Close this search box.

Babatáplálás, optimálisan

//

Szülőként nagyban hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kisbabánk korának megfelelően fejlődjön. Ehhez az inger gazdag környezet, a nyugodt családi légkör és a sok szabad játék mellett vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékról kell gondoskodnunk. Lássuk, mely ételek, miként segítik elő a csecsemők egészséges fejlődését!

Egy újszülött számára a legmegfelelőbb táplálék az anyatej, amely egészen 6 hónapos koráig minden szükségletét fedezi. A hozzátáplálást általában féléves kor után lehet elkezdeni, mert ilyenkor a legtöbb kisbaba emésztőrendszere már képes az anyatejen kívül más táplálékokat is feldolgozni. Érdemes ezeket fokozatosan beépíteni a baba étrendjébe.

Féléves korban tapasztalhatjuk azt, hogy a kisbaba vizuális készségei fejlődni kezdenek. A látás főbb segítői az A-vitamin, a lutein és a jódban gazdag ételek. A-vitamin az édesburgonyában, a sütőtökben és a sárgarépában található, amelyeket megfőzve és összeturmixolva szívesen fogyasztanak a babák. A sütőtök luteint is tartalmaz. A tojás és a banán természetes jódforrások, melyek bevezetését a gyermekorvos ajánlása alapján lehet megkezdeni.

Az egyensúlyérzék elsajátításában és az izommozgások összehangolásában támogató tápanyagok a cink és a folát. Cink található például a marhahúsban és a tojássárgájában. Folátban gazdagok a hüvelyesek, amelyek közül a borsó és a sárgaborsó összeturmixolva 7-9 hónapos korban már adható a babáknak.

Amikor a baba egyéves születésnapját ünnepeljük, meghatározó kognitív képességeik erősödni kezdenek, ilyenek például a figyelem és a türelem. Ezen képességek fejlesztéséhez elengedhetetlen a fehérjében és vasban gazdag táplálkozás. Fehérje a sovány húsfélékben, a babban, lencsében, csicseriborsóban van, míg vas a sütőtökben, édesburgonyában, a gombában és a leveles zöldségekben található.

Forrás: Táplálkozási Akadémia Hírlevél, 14. évf. 1. szám – 2021. január

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!